Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Έφυγε το «Τσεσμέ» μόλις εμφανίστηκε το «Σαρλ Ντε Γκωλ»

Έκτακτες εξελίξεις!

2 Μαρτίου 2021 21:41
Συναγερμός στο Αιγαίο: Έφυγε το «Τσεσμέ» μόλις εμφανίστηκε το «Σαρλ Ντε Γκωλ»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο παύει για λίγο, καθώς το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ» αποχώρησε από την περιοχή, την ίδια στιγμή που έκανε την εμφάνισή του στην Κρήτη το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ».

Απόψε (2/3), μάλιστα, τα ελληνικά F16 θα ασκηθούν από κοινού με τα γαλλικά Rafale, λίγες μέρες μετά την αποστομωτική απάντηση στους γείτονες.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Ασκήσεις με τα γαλλικά Rafale και αποχώρηση του «Τσεσμέ»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα παραμείνει για περίπου 3 ημέρες στην περιοχή ενώ στη συνέχεια θα συνεχίσει την πορεία του μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Σημειώνεται ότι στη βάση της Σούδας αναμένονται σε δύο εβδομάδες και σαουδαραβικά F15.

Ανατροπή στο Αιγαίο: Τα Ίμια είναι ελληνικά και οι Τούρκοι το παραδέχονται

Ανατροπή υπάρχουν στα δεδομένα, που επικρατούν για το Αιγαίο, αφού οι Τούρκοι με δικό τους τρόπο έχουν παραδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια, ότι τα Ίμια είναι ελληνικό νησί, με έναν χάρτη τους να καταρρίπτει κάθε θεωρία περί «γκρίζων ζωνών».

Μια απόδειξη για τη διαφοροποίηση της τουρκικής θέσης είναι ο χάρτης που βρίσκεται στα χέρια της «Καθημερινής». Χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της γειτονικής χώρας, όπως και στα σχολεία, υπήρχαν αυτοί οι χάρτες οι οποίοι είχαν χαρτογραφηθεί με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Χαρτογράφησης της Τουρκίας, όπως αναφέρεται και στον συγκεκριμένο. Μάλιστα, γίνεται αναφορά πως «έχει σχεδιαστεί με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας και της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας» και καταγράφει τις «διοικητικές περιφέρειες» της χώρας.

Αυτός είναι ο χάρτης που αποδεικνύει την παραδοχή των Τούρκων για τα Ίμια

Η ίδια η Τουρκία, με διακεκομμένες γραμμές πάνω στον χάρτη, καταγράφει τα σύνορα μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών. Ελληνικά νησιά που πολλές φορές έχουν κάνει αναφορές Τούρκοι αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν επικαλεστεί τη θεωρία περί «γκρίζων» σημείων, στον συγκεκριμένο χάρτη παρουσιάζονται από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ως ελληνικά.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα Ιμια τα οποία παρουσιάζονται εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως και το σύμπλεγμα νησιών στο Καστελλόριζο και άλλα πολλά νησιά. Η Αγκυρα στον συγκεκριμένο χάρτη σέβεται τις συνθήκες που έχει υπογράψει.

Τα Ίμια είναι ελληνικά

Οι συνθήκες είναι ξεκάθαρες στο ζήτημα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Ομως ο χάρτης-ντοκουμέντο είναι άλλη μια απόδειξη της αλλαγής στάσης της Τουρκίας.

Από τη στιγμή που η Αγκυρα και η χαρτογ ραφική υπηρεσία της τοποθετούσαν σύνορα μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ελληνικών νησιών, με τα δικά τους δεδομένα, αποδεικνύεται και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η Τουρκία δεν έχει λόγο να θέτει θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, καθώς όλα έχουν καταγραφεί όπως αναφέρουν οι συνθήκες.

Η Αγκυρα μετά το 1973 άρχισε να αλλάζει την εξωτερική της πολιτική και προσπάθησε να «εφεύρει» διάφορα κενά των συνθηκών για να εκφράσει σταδιακά πολλές από τις θεωρίες της που δεν έχουν καμία βάση.

Σήμερα, στους χάρτες που έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες δεν υπάρχουν οι παλιές διακεκομμένες γραμμές. Τα χρώματα με τα οποία απεικονίζονται κάποιες πόλεις της γειτονικής χώρας, ορισμένες φορές έχουν το ίδιο χρώμα με τα ελληνικά νησιά.

Στα πρώτα χρόνια αυτής της αλλαγής της πολιτικής, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, και της νέας θεωρίας της Τουρκίας, μέχρι να τυπωθούν και να διανεμηθούν οι νέοι χάρτες, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ζητούσαν από τους μαθητές να σβήνουν με μελάνι τις διακεκομμένες γραμμές των συνόρων που καθόριζαν τα όρια της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Μια μικρή λεπτομέρεια που προκαλεί εντύπωση, είναι πως στα δεδομένα του χάρτη γίνεται και αναφορά στον πληθυσμό της Τουρκίας. Το 1965 ο πληθυσμός της Τουρκίας καταγράφεται ως 31.391.421 άτομα, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 83 εκατομμύρια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share