Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ο εφιάλτης επέστρεψε: Το lockdown «σκεπάζει» όλη την χώρα

Έρχεται ξανά το σοκ...

2 Μαρτίου 2021 20:07
Ο εφιάλτης επέστρεψε: Το lockdown «σκεπάζει» όλη την χώρα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αν νομίζαμε, ότι είχαμε ξεμπλέξει με τον κορωνοϊό και την καραντίνα, τα νέα είναι άσχημα, αφού η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει άμεσα μέτρα σκληρά σε στυλ Μαρτίου, που θα επηρεάσουν όλη την χώρα.

Οι ειδικοί και η κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού, αν και υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των λοιμωξιολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως φαίνεται, στο «τραπέζι» βρίσκεται ακόμη και η πρόταση για ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου. Εάν αποφασιστεί καθολικό lockdown, θα σημάνει αυτόματα το «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας.

Όπως μεταδίδεται, πρόκειται για ένα οδυνηρό μέτρο, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ αποτελεσματικό και θα μπορούσε ενδεχομένως να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση της πανδημίας. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, και οι αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

Κορωνοϊός: Ο «κωδικός 6» και οι προτεραιότητες όταν ελαφρυνθούν τα μέτρα

Επιπλέον, σε μία προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα, στο «μικροσκόπιο» μπαίνει ο κωδικός 6, που αφορά μετακινήσεις για σωματική άσκηση. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η χρήση του κωδικού 6 να επιτρέπεται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια, δηλαδή στην περιοχή που μένει ο καθένας, κοντά στο σπίτι του. Έτσι, δεν θα δικαιολογείται να χρησιμοποιεί κάποιος αυτόν τον κωδικό όταν μετακινείται με το αμάξι. Στόχος είναι να αποφευχθεί με αυτό τον τρόπο η άσκοπη μετακίνηση από δήμο σε δήμο και να αποφευχθούν οι εικόνες συγχρωτισμού σε πολυσύχναστες περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το μέτρο θεωρείται πως είναι πιθανόν να εφαρμοστεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά ειδικά στην Αττική, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει τελικά στις 9 το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, πρόθεση της κυβέρνησης είναι εκτός από το λιανεμπόριο να ανοίξουν άμεσα και τα σχολεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς έως τις αρχές Ιουλίου ώστε να καλυφθούν τα όποια κενά που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της τηλεκπαίδευσης.

Στο «μέτωπο» του τουρισμό, που αποτελεί και βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει από τον Μάιο να δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, αλλά και των κατοίκων των νησιών, με δεδομένο ότι θα έχει αυξηθεί και η διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εντάσσεται και το να «τρέξει» μία καμπάνια για την προβολή της Ελλάδας, ως μία χώρα ασφαλής, ως ένας ασφαλής προορισμός. Παράλληλα με την πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κυβέρνηση προωθεί και διμερείς συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να διευκολυνθούν πολίτες να επισκεφτούν την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share