Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μετρό: Νέο "λουκέτο" στο σταθμό "Σύνταγμα" λόγω Κουφοντίνα

Νέα πορεία για τον τρομοκράτη

2 Μαρτίου 2021 17:10
Μετρό: Νέο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετρό: Κλειστός θα παραμείνει από τις 16:30 ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα», κατόπιν σχετικής εντολής της αστυνομίας. Οι συρμοί δεν θα πραγματοποιούν στάση και θα διέρχονται κανονικά με προορισμό τον επόμενο σταθμό. Υπενθυμίζεται πως στις 18:00 έχει προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ωστόσο σήμερα η συνήγορος του τρομοκράτη έκανε γνωστό πώς είναι ένα βήμα πριν το κώμα.

Κλειστός ο σταθμός του μετρό 'Σύνταγμα' λόγω νέας πορείας για τον Κουφοντίνα

Σύνταγμα: Συγκέντρωση υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα - Κλειστή η λεωφόρος Αμαλίας

Δημήτρης Κουφοντίνας: Συνεχίζονται οι εξελίξεις με την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα όπου αυτή την στιγμή πραγματοποιείται συγκέντρωση για τον απεργό πείνας. Σημειώνεται ότι ο Κωστής Χατζηδάκης μέσα από δηλώσεις του μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και την επίθεση του στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα κλειστή είναι η λεωφόρος Αμαλίας για να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα και την απεργία πείνας που κάνει.

Η συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Δημήτρης Κουφοντίνας: Η συγκέντρωση που πραγματοποιείται

Ειδικότερα νέα συγκέντρωση υπέρ του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα ξεκίνησε στο κέντρο της Αθήνας πριν από λίγο από οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς.

Αρκετός κόσμος δίνει το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος για να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσουν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Περισσότερα από 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι συγκεντρωμένοι έχουν αναρτήσει πανό με συνθήματα, ενώ μπροστά τους έχουν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας.

Σε εξέλιξη η συγκέντρωση.

Η δήλωση της κ. Ντουζέπη

"Κατόπιν αιτήματός του, το οποίο διατυπώθηκε (27/02/2021) τηλεφωνική μας επικοινωνία, επισκέφθηκα σήμερα στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας τον απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ως γιατρός προσωπικής του επιλογής, τον είχα επισκεφθεί και στη Φυλακή Δομοκού στις 16/01/2021, κατά την 9η ημέρα της απεργίας πείνας, ενώ ενδιαμέσως τον έχει επισκεφθεί δύο φορές ο επίσης γιατρός επιλογής του συνάδελφος Θοδωρής Ζδούκος (Γενικός Ιατρός – Διευθυντής ΕΣΥ), με τον οποίο όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία.

Δεν έχει κανένα νόημα να δώσω αναλυτική ιατρική γνωμάτευση. Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκεται ένας άνθρωπος που απέχει από τροφή επί 52 μέρες, ενώ τις τελευταίες 6 δεν ενυδατώνεται. Ο απεργός πείνας και δίψας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι εξαιρετικά απισχνασμένος, ενώ οι τιμές των ζωτικών ορίων βρίσκονται οριακά εντός των φυσιολογικών ορίων.

Παρά ταύτα, έχει πλήρη διαύγεια, ο λόγος του είναι συγκροτημένος και η βούλησή του εκφράζεται με σαφήνεια.

Στην παρατήρησή μου ότι η διακοπή της αντιβίωσης εγκυμονεί επάνοδο της λοίμωξης, απάντησε ότι είναι δική του απόφαση και εμμένει σ’ αυτήν.

Μου ζήτησε να του εξηγήσω αναλυτικά όλους τους κινδύνους που διατρέχει και να του περιγράψω τη διαδικασία ανάνηψης στη Μονάδα, πράγμα που έκανα με κάθε λεπτομέρεια.

Του εξήγησα ιδιαίτερα, με τρόπο που να του είναι απόλυτα κατανοητός, τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η απεργία δίψας. Δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό, οι βλάβες στον εγκέφαλο και την καρδιά προκύπτουν πιο γρήγορα και είναι πιο σοβαρές. Μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες ή και θάνατος.

Του περιέγραψα αναλυτικά, πάντα με τρόπο που να του είναι απόλυτα κατανοητός, τι περιλαμβάνει η διαδικασία της ανάνηψης στη Μονάδα. Μια ανάνηψη μπορεί να είναι επιτυχημένη, μπορεί να μην αποφύγει τις μη αναστρέψιμες βλάβες, μπορεί να μην αποφύγει το θάνατο.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μου δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει βάρος ούτε στην οικογένειά του ούτε στο κίνημα, «κουβαλώντας» μη αναστρέψιμες βλάβες. Oπως μου είπε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή».

Μου επανέλαβε τη δήλωση που έκανε στην οικογένειά του και -όπως με διαβεβαίωσε-στους γιατρούς της ΜΕΘ, ότι σε περίπτωση που απωλέσει την επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη. Εξέφρασε, μάλιστα, την αγωνία του για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή αυτή η θέλησή του.

Με την ευκαιρία, πρέπει να διαβεβαιώσω ότι ουδεμία ιατρική πράξη έχει γίνει έως τώρα από τους θεράποντες γιατρούς της ΜΕΘ, χωρίς την απόλυτη συναίνεση του απεργού πείνας και δίψας. Η βούλησή του, όπως την εκφράζει στην επικοινωνία του με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας, γίνεται απολύτως σεβαστή, όπως επιβάλλει η ιατρική δεοντολογία και ηθική (ιδέτε Διακήρυξη για τους απεργούς πείνας, της Παγκόσμιας Ενωσης Ιατρών, Μάλτα 1991, αναθεωρήσεις: Μαρμπέγια 1992. Πιλάνεσμπεργκ 2006. Σικάγο 2017).

Αθήνα, 28/02/2021

Κατερίνα Ντουζέπη

Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος

Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ"

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share