Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

«Κλειδώνει» η απόφαση: Από αυτή τη μέρα και μετά βγαίνουμε από το lockdown

Αυτά τα μέτρα θα καταργήσει σύντομα η κυβέρνηση

1 Μαρτίου 2021 20:46
«Κλειδώνει» η απόφαση: Από αυτή τη μέρα και μετά βγαίνουμε από το lockdown
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός μπορεί να συνεχίζει την εξάπλωσή του και η καραντίνα να συνεχίζεται, με την κυβέρνηση όμως να βλέπει πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό, τουλάχιστον σε αυτό το βαθμό, βάζοντας μια συγκεκριμένη μέρα ως ορόσημο, για να ξεκινήσει να βγάζει την χώρα από την εν λόγω κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα ζητώντας υπομονή για τις επόμενες δύο εβδομάδες, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά παράταση της καραντίνας για μία ακόμη εβδομάδα.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το πρωί, με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών ΜΕΘ από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σηματοδοτούν παράταση του lockdown έως τις 16 Μαρτίου, μία ημέρα δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Μένει να διευκρινιστούν οι δραστηριότητες που σχεδιάζουν κυβέρνηση και ειδικοί να ανοίξουν πρώτες, με δεδομένο πως η επιδημιολογική εικόνα θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.

«Με άλλα λόγια, η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Κορωνοϊός: Άνοιγμα μετά την Καθαρά Δευτέρα και αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς

Οι ειδικοί προσανατολίζονται τις τελευταίες ημέρες σε σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων με το λιανεμπόριο αλλά και τα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει στις 16 του μήνα, προσεκτικά, πιθανόν με τη μέθοδο του clickaway ή και clickinside, ενώ για τα σχολεία φαίνεται πως προκρίνεται η διά ζώσης παράδοση για γυμνάσια και λύκεια και σε δεύτερο χρόνο το άνοιγμα των δημοτικών. Όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση πως η επιδημιολογική εικόνα, και μέσω της τήρησης των μέτρων, θα βελτιωθεί.

«Θα πρέπει να μπει στη στόχευσή μας και η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία με πολλά rapid tests, με εμβολιασμό των φοιτητών μας. Πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα» δήλωνε για το ζήτημα των σχολείων ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ειδικοί και κυβέρνηση τονίζουν πως το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί θα φτάσουν μέσα στην εβδομάδα το ένα εκατομμύριο, αλλά και η βελτίωση του καιρού θα συμβάλουν στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Το θετικό γεγονός πως μπαίνουμε στην άνοιξη, όπου ο καιρός μπορεί να γίνει καλός σύμμαχος, υπογράμμισε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας, καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας. Συνολικά, από τις 27 Δεκεμβρίου έγιναν κοντά στις 890.000 εμβολιασμοί», δήλωσε το μεσημέρι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share