Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Με το εμβόλιο… δεν «καθαρίζουμε»: Για αυτό πρέπει να τηρούν τα μέτρα και όσοι το έχουν ήδη κάνει

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε

1 Μαρτίου 2021 18:45
Με το εμβόλιο… δεν «καθαρίζουμε»: Για αυτό πρέπει να τηρούν τα μέτρα και όσοι το έχουν ήδη κάνει
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι εμβολιασμοί εναντίον του κορωνοϊού προχωρούν στην χώρα μας, με τα νέα να είναι θετικά, αφού στις επόμενες μέρες θα ξεπεράσουμε το ένα εκατομμύριο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο δεν πρέπει να τηρούν τα μέτρα.

Αντιθέτως, χρειάζεται ακόμη προσοχή, όπως ανέφεραν η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση. Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στην ασφάλεια των εμβολίων, λέγοντας πως δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες.

Κορωνοϊός: Τα θετικά των εμβολίων και ο λόγος που οι εμβολιασμένοι πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα

Επεσήμανε πως τρία είναι τα χαρακτηριστικά των εμβολίων που έχουν πάρει έγκριση για τον κορωνοϊό που τα καθιστούν ελπιδοφόρα:

  • Η ασφάλεια – Δεν έχει δοθεί κανένα σήμα για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια
  • Η αποτελεσματικότητα – Και για τα τρία εμβόλια, η πρόληψη σοβαρής νόσου, η πρόληψη των θανάτων, η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου είναι από τα κύρια πλεονεκτήματα.
  • Και τα τρία εμβόλια – Pfizer/Moderna/AstraZeneca – είναι αποτελεσματικά για τη βρετανική μετάλλαξη.

«Τα τρία εμβόλια που χορηγούνται μέχρι σήμερα, έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φόσης», συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως με το mRNA εμβόλιο παρατηρούνται αντισώματα και πριν τη δεύτερη δόση. Άρα η επιμήκυνση στο μεσοδιάστημα των δύο δόσεων αποτελεί ζήτημα προς συζήτηση.

Επικαλούμενη μεγάλη έρευνα από τη Σκωτία, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως είναι πιθανή η αλλαγή σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς αυτό φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. Είναι μονοδοσικό και εύχρηστο, είπε.

«Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι», συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου και εξήγησε πως για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα και όσοι έλαβαν το εμβόλιο. «Ο ιός παραμονεύει», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Ο Μάρτιος είναι η αρχή της άνοιξης. Με τις πιο φωτεινές μέρες θα έχουμε ένα σύμμαχο αισιοδοξίας», είπε κλείνοντας.

Κορωνοϊός: Η πορεία των εμβολιασμών στην χώρα

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος σημείωσε πως σήμερα έγιναν ήδη πάνω από 30.000 εμβολιασμοί και ίσως στο τέλος της ημέρας να έχουμε ξεπεράσει και τους 34.000, κάτι που αν συμβεί θα αποτελεί και ημερήσιο ρεκόρ.

Συνολικά, είπε, από τον Δεκέμβριο έχουν γίνει πάνω 915.000 εμβολιασμοί, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεπεράσουμε το φράγμα του 1.000.000 εμβολιασμών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως για το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένουμε έγκριση εντός του Μαρτιου και αν όλα πάνε καλά, η πρώτη παράδοση θα γίνει εντός του Απριλίου.

Κλείνοντας, τόνισε πως αναλόγως του πώς θα πάνε οι παραδόσεις από τις υπόλοιπες εταιρείες, θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για το πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για τα ραντεβού του γενικού πληθυσμού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share