Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα φτάνει το ορόσημο των 1 εκατ. εμβολιασμών

Προχωρούν γοργά οι εμβολιασμοί για την εξασφάλιση της ανοσίας

28 Φεβρουαρίου 2021 12:32
Κορωνοϊός: Η Ελλάδα φτάνει το ορόσημο των 1 εκατ. εμβολιασμών
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός μπορεί αυτή τη στιγμή να ανησυχεί με την εξάπλωσή του, αλλά την ίδια ώρα οι εμβολιασμοί προχωρούν και την προσεχή Παρασκευή (5/3) αναμένεται να φτάσουν στο ορόσημο του ενός εκατομμυρίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γεωργαντάς στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, κάθε ημέρα εμβολιάζονται περίπου 30.000-35.000 άτομα, ενώ από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει 885.000 εμβολιασμοί, συνεχίζοντας τα αισιόδοξα λόγια του υπουργού Υγείας.

Κορωνοϊός: Πολύ κοντά στο 1 εκατ. οι εμβολιασμοί

Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η είδηση ότι ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αδειοδότησε το εμβόλιο της Johnson&Johnson σημειώνοντας ότι στις 11 Μαρτίου θα συζητηθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η άδεια χορήγησης του.

«Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει γίνει, στην επόμενη φάση θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, και των πολιτών που είναι άνω των 75 ετών», σημείωσε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι περίπου 275.000 άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης.

Σχετικά με την άρση του lockdown, ο ίδιος υπογράμμισε ότι εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το εμπόριο, «χωρίς να κάνουμε κατάχρηση αυτής της δυνατότητας».

Ρώσοι επιστήμονες: Αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού το εμβόλιο Sputnik V

Εμβόλιο: Ρωσική κλινική δοκιμή για την αποτελεσματικότητα του επανεμβολιασμού με το εμβόλιο Sputnik V ως προς την προστασία κατά των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού έχει ως τώρα θετικά αποτελέσματα, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επανεξέταση μέχρι τις 15 Μαρτίου των εμβολίων ρωσικής παραγωγής για την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που εξαπλώνονται σε διάφορα σημεία του κόσμου.

«Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Gamaleya στη Ρωσία έδειξε ότι ο επανεμβολιασμός με το Sputnik V έχει θετικά αποτελέσματα απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, περιλαμβανομένων των στελεχών που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Ντένις Λογκούνοφ, υποδιευθυντής του κέντρου που παρασκεύασε το εμβόλιο Sputnik V.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα, αλλά αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη της λειτουργίας τους. Ακόμη δεν είναι διαθέσιμες άλλες πληροφορίες. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιικούς φορείς, όπως το Sputnik V και εκείνο που παρασκεύασε η AstraZeneca, χρησιμοποιούν ως φορείς αβλαβείς τροποποιημένους ιούς, για να μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες που βοηθούν τον οργανισμό να αποκτήσει ανοσία απέναντι σε μελλοντικές μολύνσεις.

Εμβόλιο Sputnik V: Αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του Covid - 19

Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι δεν επηρεάστηκε η αποτελεσματικότητα

Ο επανεμβολιασμός χρησιμοποίησε το ίδιο εμβόλιο Sputnik V, βασισμένο στους ίδιους αδενοϊούς ως φορείς. Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι αυτό δεν επηρέασε την αποτελεσματικότητα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Ρόιτερς ο Λογκούνοφ.

Κάποιοι επιστήμονες έχουν επισημάνει τον πιθανό κίνδυνο ο οργανισμός να αναπτύξει ανοσία και απέναντι στον ίδιο τον φορέα αναγνωρίζοντάς τον ως εισβολέα και προσπαθώντας να τον καταστρέψει. Αλλά οι παρασκευαστές του Sputnik V διαφωνούν ότι αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα.

«Θεωρούμε ότι τα εμβόλια που βασίζονται σε φορείς είναι ουσιαστικά καλύτερα για μελλοντικούς επανεμβολιασμούς σε σχέση με τα εμβόλια που βασίζονται σε άλλες πλατφόρμες», είπε ο ίδιος.

Εμβόλιο Sputnik V: Αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού

Τι αναφέρει ο Λογκούνοφ

Σύμφωνα με τον Λογκούνοφ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα που συνδέονται με τους φορείς τους οποίους χρησιμοποιεί το εμβόλιο- και που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση εναντίον των φορέων και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του ίδιου του εμβολίου-μειώθηκαν «ακόμη και 56 ημέρες μετά τον εμβολιασμό».

Το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε σε μια κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά του ιού Έμπολα, που αναπτύχθηκε νωρίτερα από το Ινστιτούτο Gamaleya χρησιμοποιώντας την ίδια προσέγγιση με το εμβόλιο Sputnik V.

Η ανοσία απέναντι στον φορέα δεν είναι ένα νέο ζήτημα αλλά έχει βρεθεί εκ νέου στο μικροσκόπιο καθώς εταιρείες όπως η Johnson & Johnson αναμένουν ότι πιθανόν να απαιτούνται τακτικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, όπως ισχύει με τους ετήσιους εμβολιασμούς κατά της εποχικής γρίπης, για την καταπολέμηση των νέων παραλλαγών του.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share