Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τα γυρνά η κυβέρνηση: Αλλάζει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουμε μετά το lockdown

Η προτεραιότητα δεν είναι πια στα σχολεία...

28 Φεβρουαρίου 2021 10:56
Τα γυρνά η κυβέρνηση: Αλλάζει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουμε μετά το lockdown
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η κατάσταση, που έχει επικρατήσει ελέω κορωνοϊού στην χώρα είναι σίγουρο, ότι αλλάζει και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται πως θα αλλάξει τη σειρά, με την οποία θα ανοίξουμε μετά το lockdown.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη και του OPEN TV, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο σύστημα υγείας, τότε είναι πολύ δύσκολο να γίνει σταδιακή άρση των περιορισμών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι πρέπει κάποια στιγμή να κινηθεί και η οικονομία, η κυβέρνηση μελετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων σταδιακά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό, αν και σύντομα θα έρθει νέα παράταση του lockdown.

Κορωνοϊός-Lockdown: Με αυτή τη σειρά θα ανοίξει η χώρα

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Aυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που οι εκπτώσεις έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου. Τo επόμενο βήμα είναι η επαναλειτουργία των σχολείων. Στη φάση, όμως, αυτή, ανησυχία υπάρχει για το ενδεχόμενο διασποράς της βρετανικής μετάλλαξης από τα σχολεία στα σπίτια και τη μετάδοσή της μέσω των παιδιών στους γονείς. Αν όλα πάνε καλά, το άνοιγμα των σχολείων δρομολογείται για μετά τις 15 Μαρτίου. Ύστερα, σειρά έχουν τα ξενοδοχεία, τα οποία - εκτός απροόπτου - θα δουλέψουν πάλι τον Απρίλιο και τελευταία έρχεται η εστίαση. Όλα αυτά, όμως, θα γίνουν, σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα έκρηξη των κρουσμάτων και στις ΜΕΘ.

Για να επανεκκινήσει η οικονομία, να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού και να μπουν όλα σε μια μερική κανονικότητα, θα πρέπει να υπάρχουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα κριτήρια, τα οποία θα εξετάσουν οι ειδικοί για να λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις για την παράταση του lockdown που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει παράταση ακόμη μιας εβδομάδας είναι τα εξής:

  • Θα πρέπει να έχουν μειωθεί τα κρούσματα κορωνοϊού
  • Θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες
  • Θα πρέπει να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα οι μεταλλάξεις

Σημειώνεται ότι μέσα σε μία περίπου εβδομάδα - και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 22 έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου - σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε ολόκληρη τη χώρα, καταγράφηκαν 8.514 κρούσματα και στον αριθμό αυτόν προστέθηκαν και τα 1.630 κρούσματα που εντοπίστηκαν το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share