Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

"Βόμβα" Χαρδαλιά για τον κορωνοϊό: Παρατείνεται το "σκληρό" lockdown στην Αττική - Ποιες περιοχές μπαίνουν στο "κόκκινο"

Δεν υπήρχε ελπίδα να βγούμε

26 Φεβρουαρίου 2021 18:47

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η εκρηκτική κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα όπου σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις παραμένει το "σκληρό" lockdown.

Σημειώνεται ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στο "κόκκινο" με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε στην Αττική και την Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς μέσα από ανακοινώσεις που έκανε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου ανέφερε ότι θα παραμείνει το "σκληρό" lockdown στην Αττική.

Παρατείνεται το σκληρό lockdown.

Κορωνοϊός: Οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά

Ειδικότερα την παράταση του lockdown για μια εβδομάδα στην Αττική αλλά και τις περιοχές οι οποίες μπαίνουν σε «σκληρό» lockdown ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς στο επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου μέχρι τις 8 Μαρτίου μπαίνουν οι εξής περιοχές:

  • Λευκάδα (πλην του Μεγανησίου)
  • Σύρος
  • Άρτα
  • Διδυμότειχο
  • Δήμος Αμφιλοχίας
  • ΠΕ Ηρακλείου
  • ΠΕ Κορινθίας

Στις κόκκινες περιοχές μπαίνουν:

  • Η Θεσπρωτία
  • Σάμος
  • Δήμος Λοκρών

Λάρισα και Βόλος παρουσιάζουν αυξητική τάση στα κρούσματα και γι’ αυτό το λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση ώστε να μην χρειαστεί να παρθούν περιοριστικά μέτρα.

Ξεκάθαρη η Ματίνα Παγώνη: «Μην περιμένετε Τσικνοπέμπτη ούτε και Καθαρά Δευτέρα»

Ξεκάθαρη ως προς τα μέτρα του lockdown ήταν η Ματίνα Παγώνη, με τη λοιμωξιολόγο να αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι ο κορωνοϊός μας στερεί την φετινή Τσικνοπέμπτη, όπως και την Καθαρά Δευτέρα, ενώ θα κάνουμε και… Πάσχα με μέτρα.

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει προκειμένου να καταλήξει στην εισήγηση που θα κάνει προς την κυβέρνηση με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για lockdown δύο εβδομάδων με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την έναρξη λειτουργίας του νέου 5ψηφιου sms 13032 για τις αγορές, τη στιγμή που η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη.

Οι ειδικοί προβληματίζονται με τη αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού και ανησυχούν τόσο για τη βρετανική μετάλλαξη που όσο και για την ενδοοικογενειακή διασπορά. Στην πρώτη περίπτωση η μεγάλη διασπορά του βρετανικού στελέχους μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, κυρίως στην Αττική (563) και τη Θεσσαλονίκη (171).

Από την άλλη η διασπορά του ιού στα σπίτια συμβαίνει είτε επειδή κάποιος τη μεταφέρει τον κορωνοϊό από την εργασία του, είτε από τις συγκεντρώσεις που συχνά πυκνά συμβαίνουν σε σπίτια. Αυτό οι ειδικοί για παράδειγμα θέλουν να αποφύγουν την Τσικνοπέμπτη.

Κορωνοϊός: Τα δεδομένα για τις επόμενες γιορτές

«Τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολα. Έχουν καλυφθεί το 90% των ΜΕΘ. Τώρα ξεκινά το δεκαπενθήμερο μετά το lockdown, και τώρα, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών. Δεν περιμένουμε άμεση μείωση των ασθενών στις ΜΕΘ», είπε η κ. Παγώνη.

«Με βάση τα δεδομένα να δούμε αν από τις 15 Μαρτίου, θα μπορούμε να εισηγηθούμε κάποιο άνοιγμα. Να ξεκινήσουν τα σχολεία να πηγαίνουν τα παιδιά, και να μπορεί και ο κόσμος να πάει σε ένα κατάστημα με ειδικές συνθήκες να ψωνίσει. Δε θα πετάξουμε χαρταετό. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν μπορούμε να βγούμε όλοι έξω και να δημιουργηθεί συνωστισμός. Προσπαθούμε να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ας δούμε πώς θα πάνε και αυτές οι 15 ημέρες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δίνεται ένας αγώνας, προσπαθούμε να βγούμε από ένα πόλεμο, και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία μάχη», τόνισε η ίδια.

«Δεν είναι μόνο οι ασθενείς με κορωνοϊό. Είχαμε εφημερία στο Γεννηματάς και είχαμε τόσο κόσμο που φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουμε πώς θα βρούμε κρεβάτια να τους εξυπηρετήσουμε. Είναι μεγάλες οι μάχες στα νοσοκομεία. Στο Γεννηματάς οι ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι γεμάτες. Έχουμε κενές μόνο απλές κλίνες covid. Και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν νέες ΜΕΘ covid στην Αττική», σημείωσε η κ. Παγώνη περιγράφοντας τη δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αττικής.

«Πάμε βήμα – βήμα. Δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί ένας ασθενής non – covid σε άλλο νοσοκομείο. Είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές. Όταν υπάρχουν ακόμα κενές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει πρώτα να γίνει η πλήρωση αυτών και μετά να αρχίσουμε να διοχετεύουμε κόσμο σε ιδιωτικές κλινικές», πρόσθεσε.

«Στο μπαλκόνι την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να ψήσετε. Θα μιλάτε και με τους διπλανούς σας και όλα θα είναι πολύ καλά. Νομίζω ότι μια οικογένεια μπορεί να ψήσει και να περάσει ωραία. Επειδή ακόμα έχουμε 1700 και κρούσματα, καλό θα ήταν να είμαστε προσεχτικοί. Μπορούμε να ψήσουμε και να περάσουμε καλά ως οικογένειες. Κάποιοι άνθρωποι επί ένα χρόνο δεν έχουν κάνει τίποτα, οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό», είπε η κ. Παγώνη αναφορικά με το τι θα ισχύει για την Τσικνοπέμπτη.

«Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό, ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων. Όχι, δε θα είναι σαν το περσινό. Όλα θε εξαρτηθούν από το τι παρτίδες εμβολίων θα πάρουμε», ανέφερε για το Πάσχα.

Μιλώντας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η ίδια είπε ότι «Για να πάω εγώ στο εξωτερικό που θέλω να πάω σε ένα συνέδριο, φυσικά θέλω να έχω μία πράσινη κάρτα να τη δείχνω και να τελειώνω. Δεν μπορώ να μπαίνω σε καραντίνα σε ξενοδοχεία».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share