Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε θα περάσουμε «ελεύθερα» τα διόδια

Όλα τα σενάρια

26 Φεβρουαρίου 2021 08:19
Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε θα περάσουμε «ελεύθερα» τα διόδια
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μετακίνηση εκτός νομού: Με τον εμβολιασμό να προχωρά απρόσκοπτα και τα δύο Mega εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να προχωρούν γοργά, στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού γύρω στο Πάσχα.

Ήδη στη χώρα εφαρμόζεται εδώ και μήνες lockdown ενώ δεν έχει επιτραπεί για καιρό η μετακίνηση εκτός νομού. Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται πως ανατρέπει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς και τον σχολείων, ενώ όπως αρχίζουν και συζητούν δημόσια πλέον οι λοιμωξιολόγοι, από το Πάσχα και μετά θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

Συνεπώς, κατά πάσα πιθανότητα, μετά από δύο χρόνια, το φετινό Πάσχα θα βρει τους περισσότερους σε χωριά σουβλίζοντας τον οβελία και τηρώντας τα έθιμα.

Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου εξέφρασε, έμμεσα, την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως είναι δυνατές οι μετακινήσεις εκτός νομού ώστε να περάσουμε αυτές τις ημέρες «στις ιδιαίτερες πατρίδες μας». Η κυρία Κοτανίδου τόνισε ότι «στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε».

Η Αναστασία Κοτανίδου κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή, αναγνωρίζοντας ότι «όλοι είμαστε κουρασμένοι και δεν αντέχουμε παραπάνω lockdown».

Μετακίνηση εκτός νομού

Στο ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό».

Παρά ταύτα, και ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι φέτος θα είναι διαφορετικό το Πάσχα σε σχέση με αυτό του 2020. «Δε θα είναι όπως πέρσι, που δε χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Βαρόμετρο για τις μετακινήσεις εκτός νομού θα είναι και η πορεία των εμβολιασμών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι μέχρι τον Μάιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κατά τους υπολογισμούς του υπ. Υγείας, μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share