Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Τσεσμέ»: Αποχώρησε πρόωρα από το Κεντρικό Αιγαίο

Η πρώτη NAVTEX που χρησιμοποίησε το «Τσεσμέ» για έρευνες νοτίως της Λήμνου, εξέπνεε στις 2 Μαρτίου.

25 Φεβρουαρίου 2021 17:31
«Τσεσμέ»: Αποχώρησε πρόωρα από το Κεντρικό Αιγαίο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αποχώρησε το πρωί από την περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, στο κεντρικό Αιγαίο, το υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» - και σύμφωνα με πληροφορίες κατευθύνεται προς την Σμύρνη, ενώ είναι άγνωστο αν θα επιστρέψει στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική πλευρά εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Λέσβου. Σημειώνεται ότι η πρώτη NAVTEX, που χρησιμοποίησε το «Τσεσμέ» για έρευνες νοτίως της Λήμνου, εξέπνεε στις 2 Μαρτίου.

Ενδεχομένως, η αποχώρηση του «Τσεσμέ» σχετίζεται με την μεγάλη τουρκική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Όπως έχει ανακοινωθεί από την Άγκυρα, 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις θα συμμετέχουν σε αυτήν.

Αποχώρησε το 'Τσεσμέ' από το Κεντρικό Αιγαίο

Ο Χουλουσί Ακάρ είχε κατηγορήσει την Ελλάδα για "παρενόχληση" στο "Τσεσμέ"

Όπως είναι γνωστό, την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χολουσί Ακάρ, είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «παρενόχλησε» το «Τσεσμέ» - κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά το ΓΕΕΘΑ. Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της Άγκυρας σε σχέση με την επανάληψη των διερευνητικών επαφών - καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η τουρκική πλευρά επιχείρησε να καταστήσει την Ελλάδα υπεύθυνη για την επιστροφή της έντασης στο Αιγαίο.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Βγαίνει… παγανιά το «Τσεσμέ»

Συναγερμός επικρατεί και πάλι στο Αιγαίο, καθώς το υδρογραφικό «Τσεσμέ» βγαίνει, χωρίς να αφήνει στίγμα, για να δοκιμάσει τα νεύρα της Ελλάδας, πλέοντας αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Ίμβρου.

Παράλληλα το Μπαρμπαρός πλέει προς Κωνσταντινούπολη με συνοδεία κορβέτας περνώντας από τα δυτικά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Συνεχίζουν να προκαλούν παρά τις διερευνητικές επαφές οι Τούρκοι

Κρύο ζέστη από τις τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων με τον Τσελίκ να κάνει λόγο για εφιάλτες και του τούρκο πρέσβη στην Αθήνα να καλεί σε μοίρασμα των ενεργειακών κοιτασμάτων.

«Αν το ελληνο-κυπριακό δίδυμο τρέφει όνειρα να πάρει μαζί του όσες χώρες έχουν προβλήματα με την Τουρκία για να πραγματοποιήσουν τους μαξιμαλιστικούς τους στόχους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα μετατρέψουμε σε εφιάλτη αυτό το όνειρο» ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ, με τον πρέσβη της Τουρκίας, Μπουράκ Οζουγκεργκίν να συμπληρώνει: «Η ενέργεια θα μπορούσε και πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης».

Η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους επιδεικνύοντας ψύχραιμη αποφασιστικότητα ενώ παράλληλα ενισχύει τις αμυντικές της συμμαχίες.

«Ελπίζω πραγματικά πως θα αφήσουμε πίσω μας την ένταση του 2020. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Τους καλέσαμε για τον δεύτερο γύρο. Δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα, αλλά ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με καλή πίστη τη βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Το θέμα των Patriot που είπατε η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Οι Patriot είναι αμυντικό όπλο όχι επιθετικό! Η Ελλάδα δεν εκπέμπει επιθετική πολιτική» πρόσθεσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο πλαίσιο αυτών των συμμαχιών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άφιξη σε λίγες εβδομάδες μαχητικών F-15 της Σαουδικής Αραβίας στην Σούδα προκειμένου να ασκηθούν μαζί με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share