Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το ζήτημα των καταγγελιών - Αυστηροποιούνται οι ποινές

Σχετικά με τις παρενοχλήσεις που γίνονται

25 Φεβρουαρίου 2021 12:40
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το ζήτημα των καταγγελιών - Αυστηροποιούνται οι ποινές
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τις καταγγελίες να συνεχίζονται να γίνονται στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και γενικά η Κυβέρνηση φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα με τις νέες ποινές.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου για την αίτηση ακυρότητας που είχε καταθέσει ο Δημήτρης Λιγνάδης μέσω του δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια.

Συγκεκριμένα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις αλλαγές που γίνονται στη νομοθεσία σχετικά με τις καταγγελίες που γίνονται για τις παρενοχλήσεις.

Αυστηροποιούνται οι ποινές.

Κυριάκος Μητοτάκης: Οι νέες ποινές που ανακοινώθηκαν

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής τις επερχόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ζήτημα των καταγγελιών παρενοχλήσεων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα γενετήσιας αξιοπρέπειας καθώς και ότι για τα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση με νέα ηλικιακά όρια. Παράλληλα γνωστοποίησε πως ιδρύεται η πλατφόρμα metoo.gov.gr όπου μπορεί να υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat.

«Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγγείλουν τις πράξεις αυτές στη δικαιοσύνη. Στην Κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι πρωτοβουλίες της οποίας σήμερα ανακοινώνω και ελπίζω ότι θα έχω διακομματική στήριξε σήμερα στην ολομέλεια.

Είναι πρωτοβουλίες που έχουν ένα διπλό στόχο. Πρώτον ενισχυθεί περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για την τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Κυρίως όμως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ποινές για τις καταγγελίες αυστηροποιούνται.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

  • Αλλάζει ο κοινός κώδικας, αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
  • Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους ηπαραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.
  • Δημιουργείται διαδικτυακή Πύλη #metoo.gov.gr
  • Θα υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο
  • Θέσπιση εθνικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, όπως προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις σε προσφυγικές δομές.
  • Θέσπιση υποχρεωτικής διαθεσιμότητας ενός ύποπτου για τέτοιες πράξεις μέχρι να διαλευκανθεί υπόθεση.
  • Στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων των γιατρών του ΕΣΥ, των σωμάτων ασφάλειας θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
  • Σε όλα τα σχολεία θα υπάρχει πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share