Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Το πρόβλημα είναι σοβαρό: Αυτοί είναι οι λόγοι που θα παραταθεί για καιρό το lockdown

Η χώρα περνά την πιο κρίσιμη κατάσταση

24 Φεβρουαρίου 2021 20:31
Το πρόβλημα είναι σοβαρό: Αυτοί είναι οι λόγοι που θα παραταθεί για καιρό το lockdown
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η κατάσταση κρίνεται αρκετά σοβαρή στην χώρα τον τελευταίο καιρό ελέω κορωνοϊού, με ορισμένους παράγοντες να έχουν οδηγήσει στις αποφάσεις για παράταση του lockdown, που λογικά θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (26/2).

Ο Βασίλης Κικίλιας απέδωσε την «έκρηξη» κρουσμάτων στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων απέδωσε στις ακραίες καιρικές συνθήκες, στην αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, αλλά και στις πορείες που έγιναν.

«Όσο αυξάνεται η κινητικότητα αυξάνονται και τα κρούσματα αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον» τόνισε, με την κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής να μην είναι ιδανική.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι ουσιαστικά η εικόνα για όσα έγιναν δύο εβδομάδες πριν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι μία ευθεία γραμμή, αυτό δικαιολογεί και την αύξηση των κρουσμάτων».

Αναφορικά με την άρση του lockdown είπε ότι «προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν» συμπληρώνοντας ότι «παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα πάμε βήμα βήμα για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε αλλά και να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας».

Κορωνοϊός: Αδιευκρίνιστο το πόσο θα συνεχιστεί το lockdown

Κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα μείνει αβοήθητος εκτός περίθαλψης για τον κορωνοϊό», συμπλήρωσε εμφατικά η καθηγήτρια Εντατικής θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία συμμετείχε στην αποψινή ενημέρωση του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η ίδια, τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα συνεχιστεί το lockdown αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται όσο καλύτερα τηρούμε τα μέτρα». Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα θα είχαμε αν δεν είχαμε πάει στο lockdown», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αριθμός τους ίσως να ήταν πολύ μεγαλύτερος.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν μπορεί να τηρήσει το lockdown όπως το έκανε στην αρχή της πανδημίας» τόνισε και πρόσθεσε πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται με την ίδια προσοχή καθώς υπάρχει πλέον μια σχετική χαλάρωση.

Όταν ρωτήθηκε τι σκέφτονται τα μέλη της επιτροπής για το τέλος της εβδομάδας και αν θα συνεχιστεί το lockdown, τόνισε ότι «το βασικό μέλημα της επιτροπής είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες όμως οι αριθμοί δεν μας αφήνουν αυτή την δυνατότητα». Παρά την επιθυμία μας και την ελπίδα μας να δώσουμε κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγοντας μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα γι' αυτό θα γνωρίζουμε περισσότερα την Παρασκευή, κατέληξε.

Όλοι είμαστε κουρασμένοι είπε τέλος η κ. Κοτανίδου, αλλά «ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας στο σπίτι μας όπως συνηθίζαμε».

Κορωνοϊός: Στα ύψη το ιικό φορτίο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα στοιχεία με το ιικό φορτίο των λυμάτων σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με τα στοιχεία να είναι ανησυχητικά για το Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα το ιικό φορτίο στο Ηράκλειο παρουσιάζει αύξηση αυτή την εβδομάδα 265%, ενώ μεγάλη αύξηση υπάρχει σε Ρέθυμνο (98,1%), Λάρισα (89,1%), Χανιά (85,1%).

Στη Θεσσαλονίκη το ιικό φορτίο έχει αύξηση 22%, ενώ μείωση έχουν η Αθήνα (-16,2%) και ο Βόλος (-27,6%).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share