Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Στο "κόκκινο" η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική - Αγώνας για την μείωση των κρουσμάτων

Δυσκολεύει και άλλο η κατάσταση

24 Φεβρουαρίου 2021 11:25
Κορωνοϊός: Στο
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η άσχημη κατάσταση με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα όπου παραμένει το lockdown ακόμη λόγω της μεγάλης αύξησης που υπάρχει.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Νίκος Θωμαϊδης φάνηκε να είναι υπέρ στο να παραμείνει το lockdown για λίγο ακόμη καιρό μέχρι να μειωθεί και άλλο η κατάσταση.

Συγκεκριμένα στο "κόκκινο" φαίνεται να είναι η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη ενώ παράλληλα προσπαθούν να μειωθούν τα κρούσματα.

Δύσκολη η κατάσταση με τις ΜΕΘ στην Αττική.

Κορωνοϊός: Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής

Ειδικότερα στο 87% η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε, χρειάζεται ψυχραιμία ενώ η μείωση των κρουσμάτων θα έρθει αργότερα αφού «τώρα μπαίνουμε στο 15ημερο του lockdown».

Η ίδια εκτιμά ότι ίσως παραταθούν κατά μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα. Μιλώντας για το άνοιγμα της οικονομίας, η κ. Παγώνη σημείωσε δεν μπορούν να μείνουν και για πάντα κλειστά. «Σταδιακά πρέπει να γίνει το άνοιγμα ίσως με αρχή τα σχολεία και τα καταστήματα με κάποιον τρόπο ασφαλές (clickaway)».

Στην Αττική είναι δύσκολα τα πράγματα με τις ΜΕΘ.

«Διπλές μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός»

Ακόμα η κ. Παγώνη, τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εκεί που παρατηρείται συνωστισμός, ακόμη και η χρήση διπλής μάσκας. Πιο συγκεκριμένα, «θέλει προσοχή στα ΜΜΜ, διπλές μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός δηλαδή, σε νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, λεωφορεία είναι λογική η χρήση της. Όταν όμως περπατάς μόνος στο δρόμο η διπλή μάσκα δεν έχει νόημα».

Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει άμεσα καθώς προστατεύει από τις μεταλλάξεις και θα βοηθήσει στην επιστροφή της κανονικότητας. «Στόχος είναι μέχρι το τέλος του Ιουνίου να επιτύχουμε 60% ανοσία». Παράλληλα, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται και οι πρώτες δόσεις της Moderna αλλά ενώ στο τέλος Μαρτίου θα έρθουν και οι δόσεις της Pfizer.

Παράταση lockdown για 2 εβδομάδες - Να ανοίξουν σχολεία, εστίαση, καταστήματα με έξυπνα μέτρα

Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματά του και να πέσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού κάτω από τα χίλια ημερησίως, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» εξήγησε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν. Παράλληλα δείτε και τα 3 μέτρα της κυβέρνησης μετά το κραχ των 2.147 κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Παράταση του Lockdown στην Αττική - Τι αναφέρει ο Μανώλης Δερμιτζάκης

Τι ανέφερε για τα σχολεία, το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share