Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ξεχάστε το 13033: Σε αυτό το νούμερο θα στέλνετε για ψώνια στα μαγαζιά

Ώρα να συνηθίσουμε κι αυτό...

23 Φεβρουαρίου 2021 18:33
Ξεχάστε το 13033: Σε αυτό το νούμερο θα στέλνετε για ψώνια στα μαγαζιά
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το 13033 και ο «κωδικός 2» στο SMS ήταν τα στοιχεία, που μας οδηγούν στα μαγαζιά στη διάρκεια της καραντίνας, αλλά αυτό θα αλλάξει, καθώς πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε το 13032.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε επιβεβαιώσει πως θα υπάρξει χρονικός περιορισμός για τις αγορές και έτσι ο νέος 5ψήφιος αριθμός, όταν εφαρμοστεί, θα έχει διάρκεια για τρεις ώρες και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Παράλληλα ο συγκεκριμένος αριθμός θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για το λιανεμπόριο, ενώ για τη μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και φαρμακεία θα ισχύει η μέχρι τώρα διαδικασία με το σχετικό SMS στο 13033.

13032: Ανακοινώνεται σύντομα ο νέος κωδικός

Πάντως, η τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το lockdown αναμένεται την Παρασκευή και μετά από πυρετώδεις συσκέψεις και ανάλυση των προβλεπτικών επιδημιολογικών μοντέλων.

Το πρώτο σενάριο θέλει παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα, προκειμένου να αποσυμπιεστούν οι εισαγωγές στις εντατικές στην Αττική, ενώ το δεύτερο θέλει τους ειδικούς να εισηγούνται στην κυβέρνηση τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Στη αυτή την περίπτωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου μόνο με click away, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής για τον νέο κωδικό SMS για τις μετακινήσεις για ψώνια.

Βατόπουλος για απαγόρευση κυκλοφορίας: «Να υπάρχει κόφτης στα SMS και έλεγχος στις ώρες εξόδου» (Video)

Για την πορεία του κορωνοϊού, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το lockdown αλλά και τον περιορισμό κυκλοφορίας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (23/2) ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Διαμήνυσε μάλιστα πως θα πρέπει να υπάρχει κόφτης στα sms αλλά και έλεγχος στις ώρες εξόδου των πολιτών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στη δεύτερη βδομάδα του σκληρού lockdown που διανύουμε, δεν έχουν αλλάξει πολλά. «Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Ο στόχος είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, ο οποίος και επετεύχθη» δήλωσε στο Mega. Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα τόνισε πως θα αξιολογηθούν αύριο, οπότε και θα παρθούν αποφάσεις. Επίσης, μια πρόταση «βόμβα» έχει ρίξει στο τραπέζι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Για το άνοιγμα της αγοράς

Εστιάζοντας στο άνοιγμα της αγοράς ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει η προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

«Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», σημείωσε.

«Στην Αθήνα υπήρχε ο φόβος της ραγδαίας μετάδοσης, γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα μέτρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά στον βαθμό που είναι στην πρωτεύουσα, έγινε Lockdown σε συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης» εξήγησε ο κ. Βατόπουλος.

Αν και αυτό είναι σωστό, εκτίμησε, είναι δύσκολα εφαρμόσιμο. Αλλά ακόμα πιο δύσκολο, θα ήταν να κλείσει όλη η πόλη. Αυτό που χρειάζεται είναι ατομική ευθύνη, τόνισε. Αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα όπως αποκάλυψε είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Για τα εμβόλια

«Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πάρει έναν ρυθμό και είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε.

«Η κατάσταση θα αλλάξει όταν θα έχει ανοσία το 60% του πληθυσμού, ή οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε ο καθηγητής εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι.

Για τη χρήση διπλής μάσκας
Μίλησε επίσης και για τη χρήση διπλή μάσκα υποστηρίζοντας πως είναι μια καλή ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share