Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Παρενόχληση» του «Τσεσμέ» καταγγέλλουν οι Τούρκοι

Διαψεύδει η Αθήνα

23 Φεβρουαρίου 2021 16:02
«Παρενόχληση» του «Τσεσμέ» καταγγέλλουν οι Τούρκοι

Τουρκία: Για παρενόχληση του πλοίου "Τσεσμέ", από ελληνικά F-16 κάνει λόγο του τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ότι τέσσερα ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το "Τσεσμέ", ενώ ένα εκ αυτών πλησίασε πολύ κοντά στο "Τσεσμέ" ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος "αερόφυλλα".

Το Anadolu, μάλιστα, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές σημειώνει ότι «δόθηκε η πρέπουσα απάντηση». Παράλληλα δείτε και μια ανατριχιαστική προφητεία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, "Θα τον σκοτώσουν και μετά..."

Διαψεύδει η Αθήνα

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα onalert.gr, πάντως, ελληνικές στρατιωτικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι τα ελληνικά μαχητικά που πετούν στην περιοχή πέρασαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το "Τσεσμέ" και ότι πέταξαν "αερόφυλλα".

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για μια «μια συνηθισμένη παρενόχληση από τους Έλληνες γείτονες» και υποστήριξε ότι «η απαραίτητη απάντηση δόθηκε εντός των νόμιμων ορίων».

Παρενόχληση του 'Τσεσμέ' καταγγέλλουν οι Τούρκοι

Συναγερμός στο Αιγαίο: Βγαίνει… παγανιά το «Τσεσμέ»

Συναγερμός επικρατεί και πάλι στο Αιγαίο, καθώς το υδρογραφικό «Τσεσμέ» βγαίνει, χωρίς να αφήνει στίγμα, για να δοκιμάσει τα νεύρα της Ελλάδας, πλέοντας αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Ίμβρου.

Παράλληλα το Μπαρμπαρός πλέει προς Κωνσταντινούπολη με συνοδεία κορβέτας περνώντας από τα δυτικά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Συνεχίζουν να προκαλούν παρά τις διερευνητικές επαφές οι Τούρκοι

Κρύο ζέστη από τις τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων με τον Τσελίκ να κάνει λόγο για εφιάλτες και του τούρκο πρέσβη στην Αθήνα να καλεί σε μοίρασμα των ενεργειακών κοιτασμάτων.

«Αν το ελληνο-κυπριακό δίδυμο τρέφει όνειρα να πάρει μαζί του όσες χώρες έχουν προβλήματα με την Τουρκία για να πραγματοποιήσουν τους μαξιμαλιστικούς τους στόχους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα μετατρέψουμε σε εφιάλτη αυτό το όνειρο» ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ, με τον πρέσβη της Τουρκίας, Μπουράκ Οζουγκεργκίν να συμπληρώνει: «Η ενέργεια θα μπορούσε και πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης».

Η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους επιδεικνύοντας ψύχραιμη αποφασιστικότητα ενώ παράλληλα ενισχύει τις αμυντικές της συμμαχίες.

«Ελπίζω πραγματικά πως θα αφήσουμε πίσω μας την ένταση του 2020. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Τους καλέσαμε για τον δεύτερο γύρο. Δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα, αλλά ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με καλή πίστη τη βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Το θέμα των Patriot που είπατε η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Οι Patriot είναι αμυντικό όπλο όχι επιθετικό! Η Ελλάδα δεν εκπέμπει επιθετική πολιτική» πρόσθεσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο πλαίσιο αυτών των συμμαχιών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άφιξη σε λίγες εβδομάδες μαχητικών F-15 της Σαουδικής Αραβίας στην Σούδα προκειμένου να ασκηθούν μαζί με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share