Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Βατόπουλος για απαγόρευση κυκλοφορίας: «Να υπάρχει κόφτης στα SMS και έλεγχος στις ώρες εξόδου» (Video)

«Η κατάσταση θα αλλάξει όταν...»

23 Φεβρουαρίου 2021 11:11
Βατόπουλος για απαγόρευση κυκλοφορίας: «Να υπάρχει κόφτης στα SMS και έλεγχος στις ώρες εξόδου» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την πορεία του κορωνοϊού, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το lockdown αλλά και τον περιορισμό κυκλοφορίας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (23/2) ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Διαμήνυσε μάλιστα πως θα πρέπει να υπάρχει κόφτης στα sms αλλά και έλεγχος στις ώρες εξόδου των πολιτών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στη δεύτερη βδομάδα του σκληρού lockdown που διανύουμε, δεν έχουν αλλάξει πολλά. «Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Ο στόχος είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, ο οποίος και επετεύχθη» δήλωσε στο Mega. Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα τόνισε πως θα αξιολογηθούν αύριο, οπότε και θα παρθούν αποφάσεις. Επίσης, μια πρόταση «βόμβα» έχει ρίξει στο τραπέζι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Για το άνοιγμα της αγοράς

Εστιάζοντας στο άνοιγμα της αγοράς ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει η προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

«Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», σημείωσε.

«Στην Αθήνα υπήρχε ο φόβος της ραγδαίας μετάδοσης, γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα μέτρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά στον βαθμό που είναι στην πρωτεύουσα, έγινε Lockdown σε συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης» εξήγησε ο κ. Βατόπουλος.

Αν και αυτό είναι σωστό, εκτίμησε, είναι δύσκολα εφαρμόσιμο. Αλλά ακόμα πιο δύσκολο, θα ήταν να κλείσει όλη η πόλη. Αυτό που χρειάζεται είναι ατομική ευθύνη, τόνισε. Αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα όπως αποκάλυψε είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Για τα εμβόλια

«Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πάρει έναν ρυθμό και είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε.

«Η κατάσταση θα αλλάξει όταν θα έχει ανοσία το 60% του πληθυσμού, ή οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε ο καθηγητής εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι.

Για τη χρήση διπλής μάσκας
Μίλησε επίσης και για τη χρήση διπλή μάσκα υποστηρίζοντας πως είναι μια καλή ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share