Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: Στα ύψη οι μεταλλάξεις του ιού στην Ελλάδα - "Μάχη" για την μείωση τους

Η "επίθεση" από το άλλο μέτωπο

18 Φεβρουαρίου 2021 20:32
Κορωνοϊός: Στα ύψη οι μεταλλάξεις του ιού στην Ελλάδα -
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Αρκετά δύσκολη είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα διότι αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα με αποτέλεσμα να πρέπει να παρθούν πιο σκληρά μέτρα.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου φαίνεται να εντοπίζονται και πάλι στην Αττική.

Συγκεκριμένα μέσα από την ίδια ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι αυξάνονται αρκετά γρήγορα και οι μεταλλάξεις του ιού που έχουν έρθει από την Βρετανία.

Αυξάνονται οι μεταλλάξεις.

Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Ειδικότερα συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern) αναδείχθηκαν από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για την πανδημία στη χώρα μας. Από αυτά, 269 ανήκουν στη βρετανική μετάλλαξη και οκτώ στη νοτιοαφρικανική.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 454 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 7 Ιανουαρίου 2021 έως και 9 Φεβρουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας,Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Στο σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Οι μεταλλάξεις του ιού αυξάνονται.

Από τα 281 στελέχη τα 269 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012) ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα. Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share