Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οργισμένη απάντηση των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου στον Τσίπρα: Ζητούν συνάντηση και εξηγήσεις

Η ανακοίνωσή τους γεμάτη «μπηχτές»

16 Φεβρουαρίου 2021 20:52
Οργισμένη απάντηση των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου στον Τσίπρα: Ζητούν συνάντηση και εξηγήσεις
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια ατυχή δήλωση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου να ζητούν συνάντηση μαζί του και εξηγήσεις.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και μετά από αναφορά του πρωθυπουργού σε βιασμούς σε πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Μας είπατε σήμερα, κύριε Μητσοτάκη, ότι γίνονται βιασμοί στα πανεπιστήμια. Μήπως τα μπερδέψατε με το Εθνικό Θέατρο;».

Οι εργαζόμενοι ζητούν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και είναι προφανές ότι αγωνιούν για το κύρος της κρατικής σχολής, που βάλλεται τις τελευταίες μέρες. Τονίζουν ότι οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν να κάνουν με μια γενικευμένη κατάσταση στο θέατρο. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής, τη στιγμή που ανακηρύχθηκε νέα καλλιτεχνική διευθύντρια.

Εθνικό Θέατρο: Η απάντηση των εργαζομένων του στον Αλέξη Τσίπρα

«Κύριε Πρόεδρε,

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων στο χώρο του Θεάματος αλλά και σε άλλους χώρους, δηλώσαμε ξεκάθαρα και ανεπιφύλακτα ότι τασσόμαστε με την πλευρά των θυμάτων που θέλουν να μιλήσουν και να καταγγείλουν φαινόμενα προσβολής της αξιοπρέπειας και κατάχρησης εξουσίας. Ζητήσαμε ταυτόχρονα το όλο ζήτημα και οι χειρισμοί των ανθρώπων που θα κληθούν να ερευνήσουν την κατάσταση να χαρακτηρίζονται από εξαιρετική λεπτότητα, εχεμύθεια, και να υπάρχει ισχυρή προστασία των αδύναμων σε νομικό, ηθικό και εργασιακό επίπεδο. Πολλές φορές στο παρελθόν ως Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου συγκρουστήκαμε με φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Δηλώσαμε ότι είμαστε εδώ με σεβασμό και αλληλεγγύη σε όλους όσοι πλήγηκαν από συμπεριφορές εκμετάλλευσης, παραβίασης, προσβολής και κατάχρησης εξουσίας.

Και σας ξεκαθαρίζουμε ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά τα φαινόμενα. Όπου υπάρχουν καταγγελίες ή υπόνοιες ζητήσαμε να κινείται άμεσα Εισαγγελική έρευνα. Η κάθαρση που ζητάμε, απαιτούμε να είναι σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα.Επίσης θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι θα σταθούμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης.

Σε τοποθέτησή σας στη Βουλή, στην συζήτηση για το νομοσχέδιο της Παιδείας, απαντώντας στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, ότι γίνονται βιασμοί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κάνατε αναφορά, μήπως τα μπερδέψατε με το Εθνικό Θέατρο. Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν να κάνουν με μια γενικευμένη κατάσταση στο θέατρο.

Εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλουμε, όσο μπορούμε, στην ανάδειξη όλων των θεμάτων που σχετίζονται με συμπεριφορές κακοποιητικές και κατάχρησης εξουσίας κάθε είδους. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε τη διαμόρφωση πλαισίου, μέσω των συλλογικών αντιστάσεων, ώστε τέτοιες συμπεριφορές να είναι απόβλητες και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε στην ουσιαστική αποκατάσταση του ονόματος και του κύρους του πρώτου πολιτιστικού οργανισμού της χώρας, του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (διότι έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα) και των εργαζομένων που εκπροσωπούμε. Για όλα τα παραπάνω θα επιθυμούσαμε μια σύντομη συνάντηση μαζί σας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share