Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

"Βόμβα" για τον κορωνοϊό: Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν εμβολιαστεί όλοι

Μακάρι να έχουμε τελειώσει μέχρι τότε

15 Φεβρουαρίου 2021 10:41

Κορωνοϊός: Αρκετά δύσκολη είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο όπου αρκετές χώρες έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό και προχωρούν αρκετά γρήγορα.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είναι αρκετά απειλητική η αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων που έχει έρθει από την Βρετανία διότι αυξάνονται καθημερινά.

Συγκεκριμένα μέσα από δηλώσεις της η Κομισιόν αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν τελειώσει.

Η Κομισιόν μίλησε για τους εμβολιασμούς.

Κορωνοϊός: Η διαδικασία των εμβολιασμών

Ειδικότερα ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι «η Ευρώπη έχει στόχο να διαθέσει εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε όλους όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν ως το τέλος του καλοκαιριού».

Ο ίδιος σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλο ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 επιπλέον αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί για την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη χώρα μας ξεκινά ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε εξέλιξη είναι οι εμβολισμοί για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας και για τα άτομα άνω των 75 ετών με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

Για τους εμβολιασμούς μίλησε η Κομισιόν.

Ανάπτυξη δύο παράλληλων εμβολιαστικών συστημάτων

Έχουν αναπτυχθεί δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 και άνω και το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερες ηλικίες. Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.

Τα δυο παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share