Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το… στρώνει σε όλη την χώρα: Τότε θα «χτυπήσει» την Αττική η «Μήδεια»

Επέλαση του χιονιά σε όλη την Ελλάδα

14 Φεβρουαρίου 2021 10:14
Το… στρώνει σε όλη την χώρα: Τότε θα «χτυπήσει» την Αττική η «Μήδεια»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η κακοκαιρία «Μήδεια» ετοιμάζεται να «σαρώσει» όλη την χώρα, όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με το φαινόμενο να το έχει ήδη… στρώσει στα κεντρικά και βόρεια, ενώ αναμένεται να «χτυπήσει» και την Αττική.

Στη Θεσσαλονίκη, τα πεζοδρόμια στην παραλία έγιναν άσπρα, με τα συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της πόλης.

Στην πόλη των Ιωαννίνων άρχισε λίγο μετά τις 8 το πρωί η χιονόπτωση, ενώ πυκνό χιόνι πέφτει από τα μεσάνυχτα στις περιοχές του Μετσόβου, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, του Πωγωνίου και των Τζουμέρκων. Μηχανήματα των Δήμων και της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα για να μείνει ανοικτό το επαρχιακό δίκτυο. Οι χιονοπτωσεις ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα από τα 1200 μέτρα και πάνω και στην συνέχεια το χιόνι κατέβηκε σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Στην ορεινή Άρτα σε κλοιό χιονοπτώσεων βρίσκονται 7 χωριά και 40 οικισμοί στο Δήμο Γεωργίου Καραισκάκη όπου τα μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται στο δρόμο από τα μεσάνυχτα.

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε όλη την Ήπειρο.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Έντονη χιονόπτωση στη Θεσσαλία

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στη πόλη της Λάρισας, με αποτέλεσμα να έχει «ντυθεί στα λευκά» ολόκληρη η περιοχή.

Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και η χιονόστρωση έντονη από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδειας», ενώ μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν ώστε να διατηρηθεί το οδικό δίκτυο ανοιχτό σε όλο το νομό.

Παράλληλα λόγω της κακοκαιρίας έχει υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στα παρακάτω σημεία:

– στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης

-στην νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης

-στην επαρχιακή οδό Λάρισας – Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:

-από το 34ο χλμ. έως το 70ο χλμ. της νέας εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης,

-από το 40ο χλμ. έως το 63ο χλμ. της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας

-σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ελασσόνας

-σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Φαρσάλων

-στην επαρχιακή οδό Πυργετού – Κρανιάς Τεμπών

-στην επαρχιακή οδό Ανατολής – Μεγαλοβρύσου Αγιάς

-στην επαρχιακή οδό Σκλήθρου – Καλαμακίου Αγιάς, από την τοπική κοινότητα Ελάφου έως την τοπική κοινότητα Σκλήθρου

-στην επαρχιακή οδό Στομίου – Καρίτσας Αγιάς

-στην επαρχιακή οδό Κόκκινου Νερού – Αγιοκάμπου (παραλιακή οδός), από την τοπική κοινότητα Βελίκας (θέση Βραχάκι) έως την τοπική κοινότητα Κόκκινου Νερού,

-στην επαρχιακή οδό Δήμητρας – Ανατολής, από την τοπική κοινότητα Δήμητρας έως την τοπική κοινότητα Ανατολής,

-στην επαρχιακή οδό Στομίυ – Ομολίου και

-στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών.

Στα λευκά ντύθηκε και ο Βόλος όπου χιονίζει ακατάπαυστα από τις πρώτες πρωινές ώρες και η θερμοκρασία έχει πέσει στον -1 βαθμό, αλλά εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων η αίσθηση του κρύου είναι για 3 και 4 βαθμούς πιο κάτω.

Σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου δεν υπάρχουν προβλήματα από το χιόνι, αλλά πάνω από τον περιφερειακό όπου η χιονόστρωση ξεπερνά τα 5 εκατοστά στις ΒΑ συνοικίες με τους στενούς δρόμους, η συνέχιση της χιονόπτωσης θα δημιουργήσει προβλήματα.

Στα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο, δηλαδή Ανω Βόλος, Ανακασιά, Αγία Τριάδα, Άλλη Μεριά μέχρι και Πορταριά και Μακρυνίτσα η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και το χιόνι φθάνει τα 10 εκατοστά.

Όλο το Πήλιο έχει καλυφθεί από χιόνι και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί χιονοθύελλα, όπως στα Χάνια όπου χιονίζει ακατάπαυστα από χθες και επιτάθηκε η χιονόπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε στους -9 βαθμούς.

Σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί, αλλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια, αφού επικρατεί παντού πυκνή χιονόπτωση.

Στους δρόμους του Πηλίου και κυρίως στον άξονα Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς και Βόλου-Μηλεών-Τσαγκαράδας δουλεύουν πάνω από 50 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες, που αποχιονίζουν το δίκτυο και αποπαγοποιούν το οδόστρωμα, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι υποχρεωτική από τον Άνω Βόλο και πάνω, λόγω του παγωμένου χιονιού.

Με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κίνηση στον επαρχιακό δρόμο Καναλίων-Κεραμιδίου.

Πολύ χιόνι πέφτει και στην Όθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού, ενώ στην Ανάβρα το χιόνι ξεπέρασε τα 20 εκατοστά και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός.

Στην ΠΑΘΕ και σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου στην Μαγνησία χιονίζει συνεχώς και απαιτείται μεγάλη προσοχή, παρ’ όλο που γίνεται αποχιονισμός, στις ημιορεινές διαβάσεις του Αερινού κοντά στο Βελεστίνο και στις στροφές των Αγίων Θεοδώρων, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού.

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στη Δυτική Θεσσαλία και σήμερα, όπου άνθρωποι και μηχανήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έδωσαν τη δική τους μάχη για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης το ύψος του χιονιού φτάνει σε ορισμένα σημεία στα ορεινά μέχρι και το ένα μέτρο. Συνολικά 51 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων ρίχνουν αλάτι και προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στα εξής σημεία:

-από το 28ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων (ανισόπεδος κόμβος Μαλακασίου),

-από το 1ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου – Γρεβενών (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου – Γρεβενών,

-στην ε.ο. Τρικάλων – Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της,

-από το 22ο χλμ. έως το 75ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων – ‘Αρτας (Γέφυρα Αλεξίου) και

-από το 4ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της επαρχιακής Οδού Πύλης – Μεσοχώρας.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ο χιονιάς έφτασε και στη Λαμία

Χιονίζει με μεγάλη ένταση κατά μήκος του Εθνικού δικτύου Αθηνών-Λαμίας από την περιοχή της Υλίκης και του Κάστρου μέχρι τα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους.

Στα τρία κρίσιμα τμήματα, το τμήμα του Μαρτίνου, το τμήμα των Καμένων Βούρλων και το τμήμα της Στυλίδας τις τελευταίες ώρες τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν δώσει μία πραγματική μάχη και έχουν κρατήσει το δρόμο ανοιχτό.

Ειδικότερα από τις 5:00 το πρωί εντάθηκαν τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του Μαρτίνου και χρειάστηκε τα εκχιονιστικά μηχανήματα να ρίχνουν αλάτι και να απομακρύνουν το χιόνι από το δρόμο προκειμένου η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο να γίνεται κανονικά.

Το ίδιο σκηνικό έχουμε και στην περιοχή των Καμένων Βούρλων αλλά και στην περιοχή της Στυλίδας. Η κίνηση στο εθνικό δίκτυο είναι ελάχιστη με συνέπεια να διευκολύνονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να κάνουν παρεμβάσεις.

Στο υπόλοιπο δίκτυο, όλη τη νύχτα δίνεται μία πραγματική μάχη από τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι από τη Λαμία προς την ‘Άμφισσα στη δύσκολη περιοχή του Μπράλου, ο δρόμος από τη Λαμία προς Δομοκό και από τη Λαμία προς το Καρπενήσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άρχισε να χιονίζει λίγο μετά τα μεσάνυχτα όμως ιδιαίτερη ένταση στη χιονόπτωση έχουμε μετά τις 5:00 το πρωί όπου ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει φτάσει τους 5 πόντους.

Κατά περιόδους η αστυνομία χρειάστηκε να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα μέχρις ότου τα μηχανήματα απομακρύνουν το χιόνι και ρίξουν αλάτι. Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν προβλήματα σε κανέναν από τους δρόμους ωστόσο όμως οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο ήδη από το ξημέρωμα ξεκίνησαν τα μηχανήματα των δήμων για να δημιουργήσουν προσβάσεις ιδιαίτερα προς τα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας όπου το χιόνι φτάνει και τα 30 cm. Η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη ωστόσο οι αρμόδιοι της Περιφέρειας περιμένουν και το δεύτερο κύμα το οποίο αναμένεται μετά το μεσημέρι.

Τέλος έχουμε διακοπές ρεύματος σε χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας από τις 4:00 το πρωί και ήδη συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται εκεί για να εντοπίσουν τη βλάβη και να την αποκαταστήσουν.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη της Φθιώτιδας Θανάση Καρακατζα «η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη χωρίς να υπάρχουν προβλήματα» όπως σημειώνει και με νόημα συμπληρώνει πως «χρειάζεται προσοχή από όλους μας καθώς το δεύτερο κύμα αναμένεται να είναι περισσότερο έντονο στην περιοχή. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και το προσωπικό αλλά και τα μηχανήματα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πού θα χιονίσει στην Αττική

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για σήμερα Κυριακή, όπου αναμένεται να κορυφωθεί η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», αναμένονται:

από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής 14/02 βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν αργότερα στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας μετά το απόγευμα της Κυριακής 14/02, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας).

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται το εκτιμώμενο ύψος υετού, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για τις πρωινές (πάνω) και απογευματινές ώρες (κάτω) της Κυριακής 14/02/2021 (με μπλε αποχρώσεις η βροχή ή το χιονόνερο και με μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share