Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δυστυχώς: Τόσο καιρό θα διαρκέσει το lockdown στην Αττική

Όσοι ονειρεύονται τέλος στις 28 Φεβρουαρίου ας το ξεχάσουν...

14 Φεβρουαρίου 2021 09:34
Δυστυχώς: Τόσο καιρό θα διαρκέσει το lockdown στην Αττική
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Αττική βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και η κατάσταση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, με την περιοχή να είναι σίγουρο πως θα ζήσει παράταση του lockdown και μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων, που έχει ήδη ξεκινήσει, με τις κλίνες στην Αττική να εξαντλούνται και την πληρότητα στις ΜΕΘ κορωνοϊού να φτάνει έως την Παρασκευή στο 83%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν την επιδημία και εισηγούνται μέτρα προς την κυβέρνηση, ένα σενάριο είναι να επιδράσει έντονα ο περιορισμός του λιανεμπορίου που γύρισε σε λειτουργία μέσω click-away και click in a shop την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, δηλαδή μιάμιση εβδομάδα πριν από την πλήρη αναστολή της λειτουργίας του για την Αττική. Αυτό μπορεί να έχει σηματοδοτήσει ήδη τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την αποφυγή της πίεσης στα νοσοκομεία. Συνεπώς, την πιο εύκολη επανεκκίνηση μέρους της οικονομίας. Δεν θεωρείται, όμως, πιθανό, καθώς παραείναι αισιόδοξο, όπως τονίζουν μέλη της επιτροπής.

Κορωνοϊός: Αυτοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην παράταση του lockdown στην Αττική

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συνδυασμό των δραστηριοτήτων που αυξάνουν την κινητικότητα. «Ολα είναι σε επίπεδο σεναρίων. Εξαρτώνται πώς θα εξελίσσεται η επιδημία τις δύο εβδομάδες από την έναρξη του καθολικού lockdown. Εάν φτάσει να κορεστεί το ΕΣΥ στο 90%, είναι προφανές ότι πρέπει να περιμένουμε να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας διατηρώντας τις απαγορεύσεις», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της αρμόδιας για την Covid-19 επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη στιγμή της κορύφωσης των κρουσμάτων, η οποία όπως εκτιμά δεν έχει ακόμη συμβεί, απαιτούνται τουλάχιστον πέντε μέρες για τις απλές νοσηλείες και δέκα ημέρες για τις εντατικές ώστε να φανεί η καταλυτική επίδραση του lockdown και στα νοσοκομεία.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων στην Αττική θα φανεί σε δέκα μέρες, ενώ για μία με δύο εβδομάδες θα αυξάνονται η πίεση στις ΜΕΘ και οι θάνατοι, οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν και να αυξηθούν από την έξαρση των κρουσμάτων. Οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι οι δυόμισι βδομάδες θα παραταθούν λίγο ώστε να προχωρήσει με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις, ο δείκτης αναπαραγωγής R στην Αττική είναι στο 1,3, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, και για να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα πρέπει να πέσει στη μονάδα.

Η πίεση στα νοσοκομεία, πάντως, γίνεται ασφυκτική, με τις εισαγωγές σε μία εβδομάδα, από την Παρασκευή 5/2 έως την περασμένη Πέμπτη 11/2, να ανέρχονται σε 833 για το Λεκανοπέδιο. Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές σε όλη τη χώρα ανήλθαν σε 1.502. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, οι νέες εισαγωγές ξεπερνούν αρκετά τις 200 την ημέρα σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά, την περασμένη Πέμπτη έφτασαν τις 220 σε όλη την Ελλάδα, απ’ τις οποίες οι 117 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ως αποτέλεσμα, τα κρεβάτια εντατικής ημέρα με την ημέρα εξαντλούνται. Την Παρασκευή είχαν μείνει μόλις 48 κενές κλίνες στο Λεκανοπέδιο, με την πληρότητα των ΜΕΘ-Covid να είναι στο… 83%. Σημειώνεται, βέβαια, ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει εφεδρείες στην περίπτωση που απαιτηθεί, όπως μετατροπή ειδικών κλινικών σε ΜΕΘ και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, ενώ 200 νέες κλίνες ΜΕΘ αναμένεται να λειτουργήσουν σταδιακά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share