Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Προχωρά η απόφαση: Το μέτρο για τις μάσκες που τελειώνει την καθημερινότητά μας όπως την ξέραμε στο lockdown

Τα νέα σίγουρα δε θα σας αρέσουν...

14 Φεβρουαρίου 2021 07:48
Προχωρά η απόφαση: Το μέτρο για τις μάσκες που τελειώνει την καθημερινότητά μας όπως την ξέραμε στο lockdown
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τις τελευταίες μέρες έγινε έντονο αντικείμενο συζήτησης, αλλά τώρα φαίνεται πως οι εξελίξεις ελέω εξάπλωσης του κορωνοϊού θα προχωρήσουν, με ένα νέο μέτρο για τις μάσκες να τελειώνει μέχρι και την καθημερινότητα, που γνωρίζαμε στο lockdown.

Η αλλαγή στις μάσκες προαναγγέλθηκε από τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Κορωνοϊός: Η αλλαγή που έρχεται στην χρήση της μάσκας

«Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτα απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Εκεί ενδεχομένως να (…) κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως αύριο Κυριακή, και Δευτέρα ή Τρίτη, να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές» σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Έκανε λόγο για αλλαγές στη μάσκα όπου έχουμε κλειστούς χώρους που συγχρωτίζονται άτομα. «Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε.

«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα» επισήμανε ο καθηγητής.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share