Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Καθολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια - Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές

Παράταση των μέτρων για μια εβδομάδα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

12 Φεβρουαρίου 2021 18:40
Κορωνοϊός: Καθολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια - Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Σε καθολικό lockdown μπαίνουν από το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, Αχαΐα και Εύβοια λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του ιού. Τα μέτρα που θα ισχύσουν σε Αχαΐα και Εύβοια είναι αυτά που ισχύουν και στην Αττική.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς:

  • Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, τίθεται από τις 13 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206.
  • Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, το Λασίθι, η Σαντορίνη και η Μύκονος παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Σύμφωνα με τον ίδιο:

  • Στον δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, τα ενεργά κρούσματα ήταν 43.
  • Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, είχε 34.
  • Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Μυκόνου, που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Και στους τρεις αυτούς δήμους παρατηρείται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ακόμα όμως δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ιικού φορτίου ώστε να υπάρξει άρση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

Lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα

  1. Στις παραπάνω περιοχές είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους Δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).
  2. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
  3. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από το πρωί, με εξαίρεση τους Δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές

Λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού, στην ενημέρωση του κορωνοϊού ανακοινώθηκαν όλες οι «κόκκινες» περιοχές:

  • Στο επίπεδο αυτό παραμένει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο οποίος σήμερα έχει 51 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ ήδη για αρκετές εβδομάδες.

Αντιλαμβανόμαστε την απόλυτα κατανοητή κόπωση που αισθάνονται οι κάτοικοι της περιοχής, μετά από τόσες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή ναι μεν παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σύντομα σε άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων – ίσως ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Βασική προϋπόθεση παραμένει μία: η πιστή εφαρμογή των μέτρων.

  • Επίσης, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις κόκκινες περιοχές, παραμένουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, οι οποίοι έχουν 67 και 54 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο μεν Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα, ο δε Δήμος Τανάγρας 21. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου και στους δύο δήμους. Και για αυτό απαιτείται μεγαλύτερη επαγρύπνηση και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.
  • Επίσης, παραμένει στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, που αυτή τη στιγμή έχει 44 ενεργά κρούσματα, όταν στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα, είχε 53 ενεργά κρούσματα. Αργά αλλά σταθερά τα μέτρα δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα.
  • Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου επίσης παραμένει και η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, όπου υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 49.
  • Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου στις 6 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων υπήρχαν 30 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.
  • Επίσης, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 66, από 44 που ήταν στις 6 Φεβρουαρίου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Βάρδας όπου το ιικό φορτίο δείχνει να αυξάνεται ανησυχητικά, όπως και η διασπορά στην κοινότητα.
  • Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, παραμένει και ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου τα ενεργά κρούσματα είναι 23, όταν στις 6 Φεβρουαρίου ήταν 36.
  • Ενώ στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, τίθεται και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160 ενεργά κρούσματα, όταν στις 6 Φεβρουαρίου -όταν και ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για το Δήμο Ρεθύμνης- τα ενεργά κρούσματα ήταν 85.
  • Τέλος, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπαίνει από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και ο Δήμος Καλυμνίων, όπου την 1η Φεβρουαρίου υπήρχαν 3 ενεργά κρούσματα, και αυτή τη στιγμή είναι 64, καθώς και
    ο Δήμος Καρπάθου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 ενεργά κρούσματα, ενώ την 1η Φεβρουαρίου δεν υπήρχε κανένα ενεργό κρούσμα.

Κορωνοϊός: «Κίτρινη» η Λέσβος

Τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις κίτρινες δηλαδή περιοχές. «Ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους για την συνεργασία τους, την επιμονή και την υπομονή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share