Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

Χάος στη Θεσσαλονίκη: Πλήθος προσαγωγών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Έγινε και μία σύλληψη

12 Φεβρουαρίου 2021 11:03
Χάος στη Θεσσαλονίκη: Πλήθος προσαγωγών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Θεσσαλονίκη: Μεγάλα ήταν τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο όπου και έγιναν αρκετές προσαγωγές αλλά και μία σύλληψη.

Σημειώνεται ότι είχε γίνει και στην Αθήνα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο όπου είχαν κλείσει οι σταθμοί του μετρό διότι έγιναν και εκεί αρκετά επεισόδια.

Συγκεκριμένα μέσα από ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι οι Αρχές προχώρησαν σε αρκετές προσαγωγές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Αρκετές προσαγωγές έγιναν στην Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη: Οι προσαγωγές και η σύλληψη

Ειδικότερα ένα άτομο συνελήφθη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Η Αστυνομία προσήγαγε 27 άτομα.

Πρόκειται για άνδρα 21 ετών σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων, απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών κ.ά., με την οποία οδηγείται στον εισαγγελέα πρωτοδικών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 19:00 μπροστά από την Καμάρα, όταν σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης για να τα απωθήσουν.

Έγινε μία σύλληψη στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Την 17.30 ώρα σήμερα (Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021), πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση περίπου (7.500) ατόμων στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς (Άγαλμα Βενιζέλου) και ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη στάση.

Από εκείνο το σημείο, ομάδα 1.000 περίπου ατόμων μετακινήθηκαν προς το μνημείο Καμάρας, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη άλλη συγκέντρωση.

Στη συνέχεια απέκλεισαν την οδό Εγνατία με κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν αναίτια και απρόκλητα με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες τους απώθησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου – λάμψης και απέτρεψαν περαιτέρω κλιμάκωση»

Δυστυχώς: «Λουκέτο» σε άλλες τρεις περιοχές της Ελλάδας

Τα στοιχεία του κορωνοϊού δεν φέρνουν τα καλύτερα δυνατά μηνύματα, αφού φαίνεται πως άλλες τρεις περιοχές αναμένεται να μπουν σε καθεστώς ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας μαζί με την Αττική, στην οποία όμως οι εικόνες είναι διαφορετικές σε σύγκριση με ένα lockdown.

Με την εισήγηση για καθολικό σκληρό lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου να θεωρείται σχεδόν ειλημμένη (σ.σ. η τελική απόφαση θα παρθεί από τους ειδικούς αύριο το πρωί) και με τη Θεσσαλονίκη να φλερτάρει επίσης με lockdown -πιθανόν από την αρχή της επόμενης εβδομάδας- το τρίτο κύμα της πανδημίας αρχίζει πια να σαρώνει ολόκληρες περιφέρειες της χώρας.

Κορωνοϊός: Τα στοιχεία που δείχνουν σκληρό lockdown σε άλλες τρεις περιοχές

Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.

«Αυτό που κρατάμε ως θετικό στοιχείο είναι πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση, αντίστοιχης δυναμικής της πορείας που καταγράφηκε το φθινόπωρο. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ομάδας μας θα έλεγα ότι απλά επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ανέβει ένα επίπεδο συναγερμού. Παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε σε μία εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς εάν η τάση σταθεροποίησης φαίνεται να έχει δυναμική να παγιωθεί, απάντησε:

«Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μία ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Στο διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται, σε σχέση με τα τέλη του περασμένου Οκτώβρη και την πορεία της πανδημίας στην πόλη τον Νοέμβρη, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα απέχει ακόμη από το κόκκινο επίπεδο, ενώ και η καμπύλη της ανόδου είναι πιο ομαλή. Αντίστοιχα φαίνεται πως στις μετρήσεις από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου καταγραφόταν μία σαφής ανοδική τάση, που στη συνέχεια όμως έγινε εκρηκτική.

«Πιστεύω ότι κανείς μας δεν θέλει να βιώσει ξανά τον εφιαλτικό Νοέμβρη. Είμαστε εδώ και μήνες σε καθεστώς μέτρων πρόληψης της διασποράς. Όσο τα τηρούμε μένουμε ασφαλείς», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Στα διαγράμματα, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα - όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ - οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Στην Αχαΐα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σταθερά άσχημη καθώς την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 112 νέα κρούσματα με την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να φτάνει στο 36,09.

Στο Ρέθυμνο παρατηρήθηκε νέα έξαρση, με 42 νέα κρούσματα και την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να ανεβαίνει στο άκρως επικίνδυνο 49,06.

Πολλά ήταν για ακόμα μια ημέρα τα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 101 νέες μολύνσεις με τα ενθαρρυντικά στοιχεία να προέρχονται από την αναλογία που παραμένει χαμηλά στο 9,1.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share