Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Εξελίξεις για το εμβόλιο της Pfizer και τις μεταλλάξεις

Κατά πόσο είναι τελικά αποτελεσματικό;

11 Φεβρουαρίου 2021 22:25
Κορωνοϊός: Εξελίξεις για το εμβόλιο της Pfizer και τις μεταλλάξεις
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξελίξεις υπάρχουν γύρω από το εμβόλιο της Pfizer και την αποτελεσματικότητά του απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, με μια βρετανική έρευνα να φέρνει θετικά νέα.

Η προστασία επιτυγχάνεται, ειδικότερα, με τη χορήγηση και των δύο δόσεων, όπως επισημαίνει το πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο ηγήθηκε στην έρευνα για την παραγωγή του εμβολίου της ανταγωνίστριας AstraZeneca, τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις με την νοσηλεύτρια που βίωσε παράλυση μετά την χορήγησή του.

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις το εμβόλιο της Pfizer

Το συγκεκριμένο πόρισμα έχει ιδιαίτερη σημασία ενόσω η επιστημονική κοινότητα έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να διαπιστώσει την επίδραση των παραλλαγών του ιού στα εμβόλια.

Όσοι έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είχαν υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων, ικανών να προστατεύσουν τόσο από τη βρετανική όσο και από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Η ανοσία που επιτεύχθηκε φάνηκε ικανή να προστατεύει για διάστημα μηνών τους εμβολιασθέντες απέναντι στον ιό.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αντισώματα που παρήχθησαν από το εμβόλιο της Pfizer θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν ιούς που φέρουν μερικές από τις μεταλλάξεις, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό από τον επιθυμητό.

Δεν εξετάστηκαν, όμως τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία εξουδετερώνουν τα μολυσμένα με ιό κύτταρα και υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε, ο Ουίλιαμ Τζέιμς, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφρόρδης και ομάδα συναδέλφων του συνέλεξαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από κορωνοϊό και από υγειονομικούς που έλαβαν είτε την πρώτη είτε και τις δύο δόσεις της Pfizer.

Στη συνέχεια, απομονώθηκαν οι μεταλλάξεις Βρετανίας και Νότιας Αφρικής και μια άλλη παραλλαγή όμοια με τις δύο, που εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο.

Το τελικό συμπέρασμα βγήκε από την αντίδραση αντισωμάτων και Τ-λεμφοκυττάρων απέναντι στις παραλλαγές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share