Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν: Έρχεται η νέα δυσάρεστη ανακοίνωση Μητσοτάκη για το lockdown

Δυστυχώς...

11 Φεβρουαρίου 2021 16:51
Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν: Έρχεται η νέα δυσάρεστη ανακοίνωση Μητσοτάκη για το lockdown
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι χειρότεροι φόβοι σχετικά με τον κορωνοϊό μοιάζουν να επιβεβαιώνονται, αφού η «έκρηξη» κρουσμάτων φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενδεχομένως να επιφυλλάσει νέα δυσάρεστη ανακοίνωση για πρόσθετα μέτρα στο ήδη υπάρχουν lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σήμερα (11/2) ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί θα είναι πάνω από 1.300 με αποτέλεσμα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να συνεχίζεται. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώσει πως στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού, κάτι που επιβεβαιώνεται σε απόλυτο βαθμό.

Κορωνοϊός: Τραγικά τα νέα με βάση τα λύματα της Αττικής

Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων, με την Αττική να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, έχουν οδηγήσει του λοιμωξιολόγους να εκτιμούν πως το lockdown θα χρειαστεί να επεκταθεί πέραν των 2,5 εβδομάδων. Την ίδια στιγμή μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η δήλωση του Νίκου Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε πως το ιικό φορτίο κορωνοϊού στα λύματα της Αττικής παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τα κρούσματα να υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

Μάλιστα ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown, κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών, που στην αρχή θα είναι σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή. Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown πέραν της 28η Φεβρουαρίου, τόνισε ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες.

Κορωνοϊός: Πολύ πιθανή η παράταση του σκληρού lockdown

Είναι πιθανό να παραταθεί το lockdown πέραν των δύο εβδομάδων, θα εξαρτηθεί όμως και από τα επιδημιολογικά δεδομένα, είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά και μέλος της επιτροπής των ειδικών και της επιτροπής εμβολιασμού στον ΣΚΑΪ. «Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που θα εμποδίσει τη διασπορά του ιού και να εφαρμόσουμε τα μέτρα», επεσήμανε η ειδικός.

Σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν και το κλείσιμο των σχολείων, διευκρίνισε πως «δεν επιθυμούσαμε να κλείσουν τα σχολεία, όταν όμως πιέζει η επιδημιολογία τις ΜΕΘ Covid τότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο και κολλάνε λιγότερο συχνά, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες. Με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και ειδικά τη βρετανική υπάρχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά».

«Το κλείσιμο των σχολείων δε συμβάλλει ιδιαίτερα στον έλεγχο της επιδημιολογίας», ωστόσο, όπως εξήγησε η κα Τσολιά, «επειδή δεν υπάρχει βεβαιότητα για το ποιο είναι ακριβώς το ποσοστό και επειδή όταν έρχεται αντιμέτωπος κανείς με σκληρούς δείκτες, όπως ο αριθμός των κλινών στις μονάδες Covid, κλείνει και το σχολείο για να γίνει το μέγιστο που μπορεί για τον περιορισμό του ιού». Για να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε, η καθηγήτρια έθεσε ως προϋπόθεση τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και να σταματήσει η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Προβλέπουμε μια αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες μέρες, προτού δούμε μείωση».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share