Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021

Μετρό: Κλειστός ο σταθμός «Πανεπιστήμιο»

Οι συρμοί θα διέρχονται, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις

11 Φεβρουαρίου 2021 12:12
Μετρό: Κλειστός ο σταθμός «Πανεπιστήμιο»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετρό: Κλειστός είναι από τις 11 το πρωί ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», έπειτα από εντολή της αστυνομίας. Οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό χωρίς, όμως, να πραγματοποιούν στάση. Η απόφαση έρχεται μετά από νέο κάλεσμα εκπαιδευτικών και φοιτητικών συλλόγων για συγκεντρώσεις έναντια του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ. Να υπενθυμίσουμε ότι και χθες πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Οι συρμοί του μετρό θα περνούν από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί για πόση ώρα θα είναι κλειστός. Την ίδια ώρα, στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

Κλειστός ο σταθμός του μετρό 'Πανεπιστήμιο'

Lockdown: Έλεγχοι στους δρόμους από νωρίς: Ποιες βεβαιώσεις ισχύουν - Τι προβλέπεται για τηλεργασία

Μπλόκα σε κεντρικούς άξονες έχουν στηθεί από νωρίς το πρωί καθώς έχει ληφθεί απόφαση για αυστηρή επιτήρηση του τρίτου lockdown λόγω της ραγδαίας αύξησης του κορωνοϊού.

Η ΕΛΑΣ έχει καταρτίσει νέο επιχειρησιακό σχέδιο και η Αττική βρίσκεται σε αστυνομικό «κλοιό» από το πρωί, με τα μόνιμα μπλόκα, να είναι αυξημένα σε σχέση με πριν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ η επιτήρηση θα γίνεται ακόμα και με drones.

Παράλληλα νωρίτερα σήμερα το πρωί ο καθηγητής Γκίκας πρόσωρησε σε μια δήλωση σοκ τονίζοντας πως είναι "Πιθανή η παράταση του lockdown στην Αττική".

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

  • Θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους
  • Έχει αναπτυχθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για τον έλεγχο της κυκλοφορίας το οποίο αναπροσαρμόζεται.
  • Δεν αποκλείεται ακόμη και διακοπή κυκλοφορίας σε κάποιους κεντρικούς δρόμους και έλεγχος όλων των διερχόμενων οχημάτων για το αν κινούνται νόμιμα ή όχι, ιδιαίτερα από τις 21.00 το βράδυ και μετά.
  • Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ επικεντρώνονται σε διόδια, εισόδους και εξόδους των πόλεων, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) και σε χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός όπως πλατείες.
  • Ειδικά για τα διόδια οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί: Περνάνε έλεγχο όλα τα διερχόμενα οχήματα.
  • Οι έλεγχοι είναι εντατικοί, προκειμένου, να ελέγχονται οι εργαζόμενοι με «μαϊμού» βεβαιώσεις καθώς και οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία η αναστολή που μετακινούνται στους δρόμους ή βρίσκονται στον χώρο δουλειάς.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να περιορίσει τις πλαστές βεβαιώσεις των μισθωτών που δουλεύουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιες Αρχές θα μπορούν να ελέγξουν στον δρόμο την πραγματική δραστηριότητα του εργαζόμενου αλλά και το ωράριο εργασίας του.

Αναζητείται ένας δεύτερος τρόπος επιβεβαίωσης των στοιχείων πέραν της βεβαίωσης μετακίνησης, στην οποία ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει. Η αρχική σκέψη ήταν ο έλεγχος να γίνεται στον δρόμο με τη χρήση τάμπλετ από τις Αρχές, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στην ΕΡΓΑΝΗ.

Ετσι, η κυβέρνηση οδηγείται στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μόνο εντός των επιχειρήσεων και αναζητείται άλλος τρόπος για τον έλεγχο της μετακίνησης του εργαζομένου.

Οι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων ξεκινά τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.

Μπλόκα στην Αττική λόγω κορωνοϊού

Για τον ιδιωτικό τομέα

Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)

Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας

Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι:

  • οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας
  • οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Μπλόκα στην Αττική λόγω του αυστηρότερου lockdown

Για τον δημόσιο τομέα

  • Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
  • Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, από σήμερα (10/02) η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share