Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας

Αρκετά σοβαρά το έχουν πάρει το θέμα

10 Φεβρουαρίου 2021 17:28
Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας

Κορωνοϊός: Δυσκολεύει όλο και περισσότερο η κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορωνοϊό με την κυβέρνηση να βάζει όλο και πιο αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση του.

Σημειώνεται ότι επικρατεί ένα "χάος" στις κλίνες ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να γεμίζουν αρκετά γρήγορα όπου και μένουν λίγο πάνω από 40 κενές.

Συγκεκριμένα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορωνοϊό και τα μέτρα τήρησης στους χώρους εργασίας.

Συνεχίζονται τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Ποιοι συμμετέχουν στην έκτακτη σύσκεψη

Ειδικότερα έκτακτη σύσκεψη για την τήρηση των μέτρων στους εργασιακούς χώρους, που αφορούν στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική, πραγματοποιείται στις 5:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη την οποία θα συντονίσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Lockdown στην Αττική: Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους - Τι θα γίνει με την άδεια ειδικού σκοπού

Lockdown: Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορωνοϊό και αυτό φαίνεται μέσα από τις ανακοινώσεις που γίνονται για την αύξηση των κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι στις ανακοινώσεις που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς σημειώθηκε ότι θα κλείσουν άμεσα τα σχολεία και θα γίνεται τηλεκπαίδευση.

Ειδικότερα, στην ίδια ανακοίνωση που έγινε, διευκρινίστηκε και το τι θα γίνει με τους εργαζομένους αλλά και την άδεια ειδικού σκοπού.

Αλλάζουν τα δεδομένα για τους εργαζομένους.

Lockdown: Οι ανακοινώσεις για τους εργαζομένους

Ειδικότερα, την ενεργοποίηση της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, στο πλαίσιο των σημερινών ανακοινώσεων για την εξειδίκευση των νέων μέτρων.

Τις επόμενες ημέρες, ανοίγει σχετική πλατφόρμα, στην οποία οι εργοδότες των επιχειρήσεων με πάνω από 20 εργαζομένους, θα μπορούν να δηλώνουν για τους εργαζομένους τους, όπως και για τους ίδιους, την επιθυμία τους να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού δωρεάν, έως και δύο φορές το μήνα. Δυνατότητα που, όπως είπε, είναι προαιρετική.

Η κ. Στρατινάκη σημείωσε τα εξής:

  • Συνεχίζεται κανονικά ο Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπως επίσης και η εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την τηλεργασία, με τη συμπλήρωση του εντύπου 4.1.
  • Για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας, δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής του ωραρίου των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός δίωρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση προαναγγελίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
  • Προβλέπεται τρίωρη άδεια για εργαζομένους, στην περίπτωση που επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού.
  • Προβλέπονται άδειες για την καραντίνα των εργαζομένων, διάρκειας 14 ημερών, με δυνατότητα αναπληρώσεως μίας ώρας ανά ημέρα, μετά την επιστροφή τους στην εργασία, και άδειες εργαζόμενων γονέων για τις περιπτώσεις που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό.
  • Εξακολουθούν να υφίστανται οι μονομερείς δηλώσεις με παράταση δύο μήνες, Ιανουάριο - Φεβρουάριο, για τις ειδικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα για τους καλλιτέχνες.
  • Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας για όσους η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε ή λήγει Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπως επίσης και η χορήγηση των 400 ευρώ επί δύο μήνες σε άνεργους επισιτισμού και τουρισμού, χωρίς υποχρεωτική επαναπρόσληψη.
  • Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από την 1η Φεβρουαρίου, προβλέπεται η προαναγγελία στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Νέα μέτρα για τους εργαζόμενους.

Όπως διευκρίνισε η κ. Στρατινάκη, θα ισχύσει μία περίοδος χάριτος για προαναγγελία από αύριο 11 Φεβρουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περνάνε από πληττόμενους σε κλειστούς, όπως για παράδειγμα για το λιανεμπόριο και για άλλες δραστηριότητες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν.

Τέλος, η κ. Στρατινάκη τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας μερίμνησε και δίνει τη δυνατότητα ορθών επαναλήψεων, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», χωρίς δυνατότητα μεταβολής, όμως, για τους εργαζομένους που έχουν δηλωθεί κατά το πρώτο 10ήμερο.

Άρα, λοιπόν, όπως υπογράμμισε, οι επιχειρήσεις οι οποίες προχωρούν σε μεταβολές -από πληττόμενες σε κλειστές- με υποχρεωτική θέση των συμβάσεων εργασίας σε αναστολή θα μπορούν πλέον να κάνουν ορθές επαναλήψεις με δύο διαφορετικές αυτοτελείς δηλώσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share