Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

Συγκλονίζει η Σοφία Μπεκατώρου: "Ακόμη και εάν οι καταγγελίες έχουν παραγραφεί, αυτές αφυπνίζουν"

Δεν το βάζει κάτω

9 Φεβρουαρίου 2021 14:22
Συγκλονίζει η Σοφία Μπεκατώρου:

Σοφία Μπεκατώρου: Συνεχίζονται οι εξελίξεις με τις καταγγελίες που υπάρχουν σχετικά με την υπόθεση βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου και ας έχουν μπει στο αρχείο.

Σημειώνεται ότι, πριν από λίγες μέρες, βγήκαν δύο ακόμη θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον παράγοντα της ιστιοπλοΐας, που αποκάλυψαν τι έγινε.

Συγκεκριμένα, μέσω της δικηγόρου της, η Σοφία Μπεκατώρου δίνει την απάντησή της για τις καταγγελίες, ενώ παράλληλα στέλνει και ένα μήνυμα.

Η Σοφία Μπεκατώρου δεν το βάζει κάτω.

Σοφία Μπεκατώρου: Η απάντηση και το μήνυμά της

«Οι καταγγελίες θυμάτων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας τους, ακόμη και εάν έχουν παραγραφεί, αφυπνίζουν και εισφέρουν στην ουσιαστική δικαιοσύνη και την ηθική σε όλους τους χώρους της κοινωνίας μας, που ως έννοιες ζωντανές και αξίες διαχρονικές δεν περιορίζονται από δικονομικούς κανόνες».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σοφία Μπεκατώρου, ένα εικοσιτετράωρο μετά την απόφαση του εισαγγελέα της αρχειοθέτησης, λόγω παραγραφής, της καταγγελίας της για βιασμό που υπέστη από αθλητικό παράγοντα.

Μέσω της δικηγόρου της, Έλλης Ρούσσου, η Ολυμπιονίκης διευκρινίζει ότι η παραγραφή «δεν αναιρεί την απεχθή τέλεση αυτού του εγκλήματος και δεν αποκλείει το έννομο συμφέρον του κάθε θύματος για την αποκάλυψή του, που είναι εξ ίσου οδυνηρή με τη διάπραξη του εγκλήματος εις βάρος του».

Δεν το βάζει κάτω η Σοφία Μπεκατώρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Σοφία Μπεκατώρου, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο αθλητικός εισαγγελέας για την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, μετά τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων αθλητών, είχε καταθέσει μεταξύ άλλων και το έγκλημα του βιασμού της, που υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια αθλητικής διοργάνωσης στο εξωτερικό, κατάθεση που επανέλαβε στον αρμόδιο εισαγγελέα, μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Το έγκλημα αυτό ως πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα έχει παραγραφεί, εφόσον έχει παρέλθει δεκαπενταετία από την τέλεσή του.

Η παραγραφή αυτή, όμως, δεν αναιρεί την απεχθή τέλεση αυτού του εγκλήματος και δεν αποκλείει το έννομο συμφέρον του κάθε θύματος για την αποκάλυψή του, που είναι εξ ίσου οδυνηρή με τη διάπραξη του εγκλήματος εις βάρος του.

Απαιτούνται θεσμοί και μηχανισμοί, καθώς επίσης εκπαιδευτικά εργαλεία και κανόνες δεοντολογίας σε όλους τους χώρους απασχόλησης, ώστε να ενθαρρύνεται κάθε πρόσωπο να καταγγέλλει πράξεις παρενόχλησης και κακοποίησης εις βάρος του, χωρίς οποιονδήποτε φόβο κινδύνου της ψυχικής του υγείας, της οικογενειακής του γαλήνης και της επαγγελματικής του επιβίωσης, στην περίπτωση αποκάλυψής τους.

Οι καταγγελίες θυμάτων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας τους, ακόμη και εάν έχουν παραγραφεί, αφυπνίζουν και εισφέρουν στην ουσιαστική δικαιοσύνη και την ηθική σε όλους τους χώρους της κοινωνίας μας, που ως έννοιες ζωντανές και αξίες διαχρονικές δεν περιορίζονται από δικονομικούς κανόνες.

Αθήνα 9-2-2020
Η Πληρεξούσια Δικηγόρος της Σοφίας Μπεκατώρου
ΕΛΛΗ ΡΟΥΣΣΟΥ»

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share