Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Βόμβα" Εξαδάκτυλου για τον κορωνοϊό: "Αν κάνουμε τώρα lockdown θα ακούσουμε τις καμπάνες το Πάσχα"

Πολύ πιθανό το σενάριο να γίνει ξαφνικά

9 Φεβρουαρίου 2021 12:26

Κορωνοϊός: Σοβαρεύει η κατάσταση καθημερινώς με τον κορωνοϊό, όπου αυξάνονται όλο και περισσότερο τα κρούσματα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται όλο και περισσότερα μέτρα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μέσα από δηλώσεις που έκανε, μίλησε για την πιθανότητα ολικού lockdown στην Αττική.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, μίλησε για το γεγονός ότι, αν κάνουμε τώρα ολικό lockdown, το Πάσχα θα ακούσουμε τις καμπάνες

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε για ένα ολικό lockdown.

Κορωνοϊός: Η πρόταση του Εξαδάχτυλου

Ειδικότερα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τάχθηκε υπέρ ενός γενικού lockdown, διάρκειας 2 έως 4 εβδομάδων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εξήγησε πως πρέπει να το κάνουμε για να προλάβουμε να μη βρεθούμε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που θα έχει κόστος και οικονομικό και στο σύστημα υγείας.

«Προς τα τέλη Μαρτίου, που θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί, θα μπορούμε να είμαστε σε μια άλλη φάση. Το καινούριο στέλεχος κινείται ταχύτερα, δεν έχουμε τα ίδια χρονικά περιθώρια», τόνισε και πρόσθεσε πως «αν κάνουμε τώρα lockdown, θα καταφέρουμε να ακούσουμε τις καμπάνες το Πάσχα».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε

Κορωνοϊός: «Ο εγκλεισμός θα κρατήσει ακόμα 2 με 3 μήνες» - Δήλωση - «βόμβα» από καθηγητή Πνευμονολογίας

Κορωνοϊός: Στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Τι είπε για το lockdown;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η κόπωση των ανθρώπων είναι κατανοητή, ωστόσο πρέπει όλοι να κάνουν ένα κουράγιο, καθώς υπάρχει τεράστιο φως στην άκρη του τούνελ, που δεν είναι μακριά.

Μάλιστα, δήλωσε ότι προέβλεψε πως ο εγκλεισμός θα κρατήσει ακόμα δύο με τρεις μήνες και πως το Πάσχα η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. «Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό και από Σεπτέμβρη η κοινωνία θα λειτουργεί σχεδόν φυσιολογικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιάσει ηλικιωμένους και όλους τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Επομένως, η πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι πολύ μικρότερη», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Κορωνοϊός ολικό Lockdown

«Όλα τα εμβόλια είναι απολύτως αποτελεσματικά στο να μας προφυλάσσουν από τη σοβαρή νόσο», διευκρίνισε και εξήγησε πως το ποσοστό αποτελεσματικότητας σημαίνει ότι, αν κάποιος κολλήσει κορωνοϊό ενώ έχει κάνει εμβόλιο, δεν θα παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.

«Ως πολιτεία και κοινωνία, πρέπει να βρούμε μια λεπτή ισορροπία αναμεσά στο υγειονομικό κόστος και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως η εναλλασσόμενη εφαρμογή μέτρων οφείλεται στη συμπεριφορά των πολιτών, η οποία αλλάζει τελείως τα δεδομένα.

Προ των πυλών νέα, σκληρά μέτρα - Τα σενάρια για σχολεία και ολικό lockdown

Προ των πυλών είναι τα νέα, σκληρά μέτρα, με τα σενάρια για νέο κλείσιμο των σχολείων, αλλά με την πιθανότητα ενός ολικού lockdown, λόγω της αύξησης που παρουσιάζουν τα κρούσματα και στα παιδιά.

Σε νέα διλήμματα μπαίνουν και πάλι οι ειδικοί επιστήμονες αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς οι τάσεις των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι συνεχώς αυξητικές. Ο φόβος που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις αρχές είναι οι μεταλλάξεις που μπορεί να ανατρέψουν άμεσα την εικόνα στο ΕΣΥ. Η ταχύτητα εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού μπορεί να γεμίσει πολύ πιο γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ από ό,τι στο παρελθόν.

Οι ειδικοί της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται αύριο, Τετάρτη, να ξεκινήσουν να μελετούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να αποφανθούν σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κατά τη συνήθη τακτική, η μελέτη των στοιχείων κρατά δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη), ώστε την Παρασκευή η μεγάλη επιτροπή των 32 ειδικών να εισηγηθεί πιθανώς νέα μέτρα.

Τα σενάρια για τα σχολεία

Παρότι μέχρι στιγμής η ατζέντα αυτής της εβδομάδας δεν έχει ακόμη σχηματισθεί, θεωρείται βέβαιον ότι οι ειδικοί θα προτείνουν νέα μέτρα, ενώ θα ξεκινήσουν να εξετάζουν και το θέμα των σχολείων. Άλλωστε, πολλοί ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ήδη θέσει το ζήτημα, εάν θα πρέπει δηλαδή τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά με διά ζώσης εκπαίδευση ή αν θα πρέπει τα παιδιά όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση.

Και μπορεί τα ίδια τα παιδιά να μη νοσούν βαριά και να είναι κυρίως ασυμπτωματικά, όμως στη συνέχεια παρατηρείται ενδοοικογενειακή διασπορά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ενήλικες.

Το γενικό lockdown

Σε ό,τι αφορά το σενάριο για ένα γενικό lockdown, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και οι επιστήμονες που επιμένουν πως θα πρέπει η χώρα να κλείσει για τρεις εβδομάδες, για να «καθαρίσει» από την αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να επανέλθουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι η εστίαση που τείνει να καταρρεύσει πλήρως.

Μάλιστα, πολλοί εκτιμούν ότι τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, δεν ήρθαν τυχαία τώρα, αφού υπάρχει προετοιμασία για πλήρες κλείσιμο της χώρας και, στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ενισχυθούν δεόντως οι διάφοροι κλάδοι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share