Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022

Κορωνοϊός: Ο Κικίλιας προανήγγειλε lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική (Video)

Έριξε τη «βόμβα» ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο OPEN

9 Φεβρουαρίου 2021 08:48
Κορωνοϊός: Ο Κικίλιας προανήγγειλε lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ, δήλωσε πως αν και σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, τότε εισήγησή του θα είναι ένα καθολικό lockdown στην Αττική.

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε, και εάν τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η δική του εισήγηση θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown» όμοιο με αυτό του Μαρτίου.

Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική, είπε και σημείωσε πως ο ένας μετά τον δήμο έχουν αυξητική τάση.

Ερωτώμενος για το τι έφταιξε που φτάσαμε στη νέα αυτή αύξηση, σημείωσε «δεν έφταιξε τίποτα, η κινητικότητα είναι προφανές ότι αυξάνει και τη μετάδοση του ιού».

Βασίλης Κικίλιας

Αναφέρθηκε στην «τεράστια προσπάθεια» που έχει κάνει τόσο η κυβέρνηση όσο και η κοινωνία στον «άνισο πόλεμο» κατά της πανδημίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών.

Έχουμε πλέον 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες υγείας, σημείωσε πως διαβεβαίωσε πως έρχονται περισσότερα εμβόλια, αντιλαμβάνομαι τη μάχη της ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως χρειάζεται μία τελευταία προσπάθεια και αξίζει να την κάνουμε όλοι μαζί.

Κορωνοϊός: Προ των πυλών νέα σκληρά μέτρα - Τα σενάρια για σχολεία και ολικό lockdown

Κορωνοϊός: Προ των πυλών είναι τα νέα σκληρά μέτρα, με τα σενάρια για νέο κλείσιμο των σχολείων αλλά η πιθανότητα ενός ολικού lockdown να έχει αρκετές πιθανότητες, λόγω της αύξησης που παρουσιάζουν τα κρούσματα και στα παιδιά.

Σε νέα διλήμματα μπαίνουν και πάλι οι ειδικοί επιστήμονες αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς οι τάσεις των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι συνεχώς αυξητικές. Ο φόβος που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις αρχές είναι οι μεταλλάξεις που μπορεί να ανατρέψουν άμεσα την εικόνα στο ΕΣΥ. Η ταχύτητα εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού μπορεί να γεμίσουν πολύ πιο γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ από ό,τι στο παρελθόν.

Οι ειδικοί της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται αύριο, Τετάρτη, να ξεκινήσουν να μελετούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να αποφανθούν σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κατά τη συνήθη τακτική, η μελέτη των στοιχείων κρατά δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) ώστε την Παρασκευή η μεγάλη επιτροπή των 32 ειδικών να εισηγηθεί πιθανώς νέα μέτρα.

Τα σενάρια για τα σχολεία

Παρότι μέχρι στιγμής η ατζέντα αυτής της εβδομάδας δεν έχει ακόμη σχηματισθεί, θεωρείται βέβαιον ότι οι ειδικοί θα προτείνουν νέα μέτρα ενώ θα ξεκινήσουν να εξετάζουν και το θέμα των σχολείων. Άλλωστε πολλοί ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ήδη θέσει το ζήτημα εάν θα πρέπει δηλαδή τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά με δια ζώσης εκπαίδευση ή αν θα πρέπει τα παιδιά όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση.

Και μπορεί τα ίδια τα παιδιά να μη νοσούν βαριά και να είναι κυρίως ασυμπτωματικά, όμως στη συνέχεια παρατηρείται ενδοοικογενειακή διασπορά του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ενήλικες.

Το γενικό lockdown

Σε ό,τι αφορά το σενάριο για ένα γενικό lockdown, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και οι επιστήμονες που επιμένουν πως θα πρέπει η χώρα να κλείσει για τρεις εβδομάδες για να «καθαρίσει» από την αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να επανέλθουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η εστίαση που τείνει να καταρρεύσει πλήρως.

Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα δεν ήρθαν τυχαία τώρα, αφού υπάρχει προετοιμασία για πλήρες κλείσιμο της χώρας και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενισχυθούν δεόντως οι διάφοροι κλάδοι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share