Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Προ των πυλών νέα σκληρά μέτρα - Τα σενάρια για σχολεία και ολικό lockdown

Ανησυχία για την μετάλλαξη του ιού και την αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά

9 Φεβρουαρίου 2021 07:40
Κορωνοϊός: Προ των πυλών νέα σκληρά μέτρα - Τα σενάρια για σχολεία και ολικό lockdown
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Προ των πυλών είναι τα νέα σκληρά μέτρα, με τα σενάρια για νέο κλείσιμο των σχολείων αλλά η πιθανότητα ενός ολικού lockdown να έχει αρκετές πιθανότητες, λόγω της αύξησης που παρουσιάζουν τα κρούσματα και στα παιδιά.

Σε νέα διλήμματα μπαίνουν και πάλι οι ειδικοί επιστήμονες αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς οι τάσεις των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι συνεχώς αυξητικές. Ο φόβος που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις αρχές είναι οι μεταλλάξεις που μπορεί να ανατρέψουν άμεσα την εικόνα στο ΕΣΥ. Η ταχύτητα εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού μπορεί να γεμίσουν πολύ πιο γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ από ό,τι στο παρελθόν.

Οι ειδικοί της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται αύριο, Τετάρτη, να ξεκινήσουν να μελετούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να αποφανθούν σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κατά τη συνήθη τακτική, η μελέτη των στοιχείων κρατά δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) ώστε την Παρασκευή η μεγάλη επιτροπή των 32 ειδικών να εισηγηθεί πιθανώς νέα μέτρα.

Τα σενάρια για τα σχολεία

Παρότι μέχρι στιγμής η ατζέντα αυτής της εβδομάδας δεν έχει ακόμη σχηματισθεί, θεωρείται βέβαιον ότι οι ειδικοί θα προτείνουν νέα μέτρα ενώ θα ξεκινήσουν να εξετάζουν και το θέμα των σχολείων. Άλλωστε πολλοί ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ήδη θέσει το ζήτημα εάν θα πρέπει δηλαδή τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά με δια ζώσης εκπαίδευση ή αν θα πρέπει τα παιδιά όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση.

Και μπορεί τα ίδια τα παιδιά να μη νοσούν βαριά και να είναι κυρίως ασυμπτωματικά, όμως στη συνέχεια παρατηρείται ενδοοικογενειακή διασπορά του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ενήλικες.

Το γενικό lockdown

Σε ό,τι αφορά το σενάριο για ένα γενικό lockdown, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και οι επιστήμονες που επιμένουν πως θα πρέπει η χώρα να κλείσει για τρεις εβδομάδες για να «καθαρίσει» από την αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να επανέλθουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η εστίαση που τείνει να καταρρεύσει πλήρως.

Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα δεν ήρθαν τυχαία τώρα, αφού υπάρχει προετοιμασία για πλήρες κλείσιμο της χώρας και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενισχυθούν δεόντως οι διάφοροι κλάδοι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share