Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

"Βόμβα" για τον κορωνοϊό: "Στο τραπέζι βρίσκεται ένα καθολικό lockdown"

Πλησιάζει όλο και περισσότερο

3 Φεβρουαρίου 2021 13:13

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η τραγική κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα όπου καθημερινώς ανακοινώνονται όλο και περισσότερα κρούσματα κάνοντας δυσκολότερα τα πράγματα για μία πιθανή άρση μέτρων. Επίσης ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα τα σχολεία θα κλείσουν πάλι.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει ένα ολικό lockdown αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Έρχεται για ακόμη μία φορά ένα lockdown.

Κορωνοϊός: "Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα"

Ειδικότερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι «δύσκολο βλέπω να ανοίξει κάποια δραστηριότητα», ενώ συνέχισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι στο τραπέζι της επιτροπής είναι το καθολικό lockdown.

Σήμερα οι επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε ακόμα ότι το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος μια απόφαση που θα την πάρει η Πολιτεία ενώ τόνισε πως το υγειονομικά σωστό είναι η απαγόρευση και ο γρήγορος εμβολιασμός.

«Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και εξηγώντας τι σημαίνει αυτό είπε δηλαδή να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο.

Τέλος είπε ότι ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες «από εμάς, τις μεταλλάξεις και πόσο θα επηρεάσουν και τον εμβολιασμό που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε την κρίση».

Δείτε το βίντεο:

"Λύση το lockdown για τρεις εβδομάδες"

Lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες βλέπει ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη. Αν συνεχίσει να είναι μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων υπάρχει σημαντική συνεισφορά του μεταλλαγμένου στελέχους. Αύξηση τηλεργασίας στο 70%, ο εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν το κάνει, θα πάει σε lockdown»

Λύση το lockdown για τρεις εβδομάδες

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο. «Αν θέλουμε να προλάβουμε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».

Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων. «Η να αυξήσουμε την τηλεργασία ή να κλείσουμε τα σχολεία» είπε.

Τέλος, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share