Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

"Βόμβα" Εξαδάχτυλου για το lockdown: "Τα σχολεία μπορεί να ξανακλείσουν" (video)

Ήταν θέμα χρόνου

3 Φεβρουαρίου 2021 10:27

Κορωνοϊός: Με την κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα να γίνεται όλο και πιο σοβαρή και τα κρούσματα να αυξάνονται όλο και περισσότερο δεν αποκλείεται η πιθανότητα να γίνουν πιο σκληρά τα μέτρα. Επίσης ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για ολικό Lockdown για τρεις εβδομάδες.

Συγκεκριμένα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μέσα από συνέντευξη του μίλησε για την πιθανότητα ότι μπορεί να κλείσουν τα σχολεία και πάλι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Ο Εξαδάκτυλος μίλησε για τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Το κλείσιμο των σχολείων

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνώμων είπε ότι αν οι αριθμοί κρουσμάτων συνεχίσουν να είναι σε υψηλά επίπεδα την Παρασκευή «θα εισηγηθούμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω». Όπως εξήγησε τα σχολεία και άλλες δραστηριότητες μπορεί να ξανακλείσουν.

Ακόμη ο ίδιος ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα αλλά και αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις που υπάρχουν από αυτόν.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε

Κορωνοϊος: Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής - Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει και τα στοιχεία των επόμενων 48 ωρών θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις. Κανείς δεν είναι αισιόδοξος ότι ο ρυθμός αύξησης θα συγκρατηθεί και το ζητούμενο είναι σε τι επίπεδα θα σκαρφαλώσουν τα κρούσματα.

Τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων είναι σε ετοιμότητα για έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να κάνουν εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της. Ωστόσο χθες, Τρίτη η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωση 10 κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζόμενους

Έντονη ανησυχία για την Αττική - Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Πλέον όλα είναι στο τραπέζι προκειμένου να συγκρατηθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα. Η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από την Αττική, την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου χθες εντοπίστηκαν 649 νέα κρούσματα. Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι το πιο ηχηρό καμπανάκι αυτή την στιγμή και είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να σημάνει και αύξηση σε νοσηλείες στις ΜΕΘ.

Κορωνοϊός: Πανικός με τα νέα κρούσματα - Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Κυβερνητικά στελέχη: Δεν είμαστε στο σημείο για ολικό lockdown

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει προληπτικά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα πριν η πίεση μεταφερθεί στο ήδη υπό δοκιμασία σύστημα υγείας. «Δεν ήμαστε ακόμα στο σημείο για ένα ολικό lockdown» σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο καθώς η κατάσταση είναι δυναμική.

Προς το παρόν θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι την Παρασκευή θα ενταχθούν ακόμα περισσότερες περιοχές στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21.00 και στην Αττική. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν μπαίνει προς το παρόν στη συζήτηση να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία, όμως είναι από τα θέματα που θα εξεταστεί από τους λοιμωξιολόγους.

Την περασμένη εβδομάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια άνοιξαν μετά από ψηφοφορία με 18 ναι και 12 όχι, ένα αποτέλεσμα που με βάση τα νέα δεδομένα θα μπορούσε να ανατραπεί.
Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής

Πάντως, η πορεία δεκάδων από τα 1.261 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι προδιαγεγραμμένη και θα ολοκληρωθεί στα νοσοκομείο, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες το 15% των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων θα εκδηλώσει σοβαρή νόσηση και θα χρειαστεί νοσηλεία μέσα σε διάστημα 10-15 ημερών. Αυτό θα σήμαινε έως και 189 ασθενείς που θα χρειάζονταν νοσηλεία το επόμενο διάστημα μόνο από τα χθεσινά κρούσματα, και με τον αριθμό να αυξάνεται δραματικά με βάση ανάλογους ή και υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Κρίσιμο το επόμενο 48χρονο λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Η έντονη ανησυχία για τις ΜΕΘ

Παρόλο που το σύστημα υγείας έχει ακόμη εφεδρείες, επιστημονικές και υγειονομικές αρχές γνωρίζουν πως τυχόν επερχόμενη ισχυρή πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα είναι καταστροφική για όλη τη χώρα. Η ανησυχία είναι έντονη για την έκβαση της επιδημίας, ειδικά για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, όπου νοσηλεύονται οι μισοί από τους ασθενείς λόγω κορωνοϊού της χώρας στις απλές κλίνες και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID-19 της Αττικής.

Συγκεκριμένα, χθες στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν 724 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 από τους 1.562 που νοσηλεύονταν σε όλη τη χώρα. Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν χθες και οι εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη covid-19 σε όλη τη χώρα, αλλά ιδίως στην Αττική, καθώς στην τελευταία έγινε το 52% των εισαγωγών της επικράτειας.

Ειδικότερα, σε σύνολο 176 εισαγωγών στις κλινικές κορωνοϊού, οι 93 έγιναν στην Αττική. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών από την αρχή του έτους. Μία εβδομάδα νωρίτερα, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 150 εισαγωγές στην επικράτεια εκ των οποίων οι 77 στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Καταγράφηκε δηλαδή μια ανησυχητική αύξηση στις νοσηλείες κατά 20% την τελευταία εβδομάδα.

Ωστόσο, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από δύο εβδομάδες, ο ρυθμός εισαγωγών ασθενών – άρα και της επιδημίας, των κρουσμάτων στην κοινότητα- βρισκόταν σε τελείως διαφορετική, σε χαμηλή ταχύτητα. Είχαν γίνει 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκ των οποίων μόλις οι 35 στην Αττική.

Μέσα σε δύο εβδομάδες ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στο ΕΣΥ λόγω κορωνοϊού σχεδόν τριπλασιάστηκε, με τους ειδικούς να γνωρίζουν πως αυτός ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες μέτρων για να ελεγχθεί και να αναχαιτιστεί.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share