Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δραματική εξέλιξη: Έρχεται lockdown διαρκείας

Στην χειρότερη φάση της η πανδημία!

1 Φεβρουαρίου 2021 21:28
Δραματική εξέλιξη: Έρχεται lockdown διαρκείας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μίλησε το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ κάνοντας κάποιες πολύ ανησυχητικές δηλώσεις σχετικά με το πρώτο κρούσμα της νέας αφρικανικής μετάλλαξης που εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όταν κλήθηκε να απαντήσει για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις ο λοιμωξιολόγος απάντησε ότι η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι παντού από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα ενώ για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.

«Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν», υποστήριξε ο Νίκος Σύψας ενώ συμπλήρωσε υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν σε έναν νέο ιό.

Δραματική εξέλιξη: Έρχεται lockdown διαρκείας

Για τον κίνδυνο που υπάρχει και πώς οι νέες μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν το σύνολο της πανδημίας ο καθηγητής υποστήριξε ότι: «Υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στο εμβόλιο Κίνας και Ρωσίας ανέφερε πως δεν έχει προσωπική γνώμη καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να έχουν βγει γι αυτό και ότι δεν έχουν κάνει αίτημα στον EMA.

Κάπως έτσι, το σενάριο lockdown διαρκείας είναι πλέον μονόδρομος για την κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις για τη σοβαρότητα της κατάστασης να είναι προ των πυλών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share