Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έρχονται τα χειρότερα: Τα στοιχεία του κορωνοϊού που δείχνουν «κόλαση» για πολύ καιρό στην Αττική

Ένα καθολικό lockdown σε όλη την χώρα ίσως να μην είναι αρκετό...

1 Φεβρουαρίου 2021 20:18
Έρχονται τα χειρότερα: Τα στοιχεία του κορωνοϊού που δείχνουν «κόλαση» για πολύ καιρό στην Αττική
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός συνεχίζει την εξάπλωσή του στην χώρα, με τα στοιχεία του να δείχνουν πως η Αττική αναμένεται να βιώσει την απόλυτη «κόλαση» και τα χειρότερα να έρχονται.

Ανησυχία προκαλούν, συγκεκριμένα, οι αναλύσεις των λυμάτων της Αττικής, με τον Νίκο Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ να μιλά στο «Live News» για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τη στιγμή που ανησυχεί και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία με τα δείγματα από την Αττική για την εξάπλωσή του

«Από την 20η Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%.Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε συγκεκριμένα.

«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση», διευκρίνισε.

Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο 15μερο περιμένουμε 40% αύξηση των κροσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δεν είναι απευθείας ανάλογη η αύξηση των εισαγωγών», τόνισε.

Ερωτηθείς για το αν τα ληφθέντα μέτρα επαρκούν, σημείωσε: «Θα πρέπει να διευρευνηθεί η αιτία της διάδοσης, περαιτέρω μέτρα αποφυγής της διάδοσης, π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας. Η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».

«Το Υπ. Παιδείας να δώσει τα στοιχεία των τμημάτων που έχουν κάποιο κρούσμα. Αυτά τα στατιστικά πρέπει να υπάρχουν», πρόσθεσε ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα να ξανακλείσουν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share