Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία

Χαμός στην χώρα της Ασίας

1 Φεβρουαρίου 2021 12:29
Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για έναν χρόνο κήρυξε ο στρατός τη Μιανμάρ, επιβεβαιώνοντας ότι κατέλαβε την εξουσία το πρωί της Δευτέρας.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του στρατού, την προεδρία ανέλαβε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, μετά τις συλλήψεις της επικεφαλής της κυβέρνησης, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του προέδρου Ουίν Μιντ και άλλων αξιωματούχων.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει νέες εκλογές μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία η εκλογική επιτροπή θα αναμορφωθεί και θα επανεξετάσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου 2020.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Υπενθυμίζεται ότι το πολιτικό κόμμα NLD της 75χρονης Αούνγκ Σαν Σου Τσι είχε κερδίσει το 83% των εδρών στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, τις δεύτερες εκλογές που γίνονται μετά το τέλος της στρατιωτικής κυριαρχίας το 2011. Ο στρατός αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για μαζική νοθεία.

Οι φόβοι για πραξικόπημα «φούντωσαν» την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο στρατός απείλησε να αναλάβει δράση για να αποκαλυφθεί η εκλογική απάτη. Ωστόσο η καταγγελία απορρίφθηκε από την εκλογική επιτροπή της χώρας.

Πριν τη σύλληψή της, η επικεφαλής της κυβέρνησης κάλεσε τον λαό να μη δεχτεί το πραξικόπημα, να διαδηλώσει στους δρόμους, ενώ τόνισε πως ο στρατός θέλει να θέσει τη χώρα ξανά υπό καθεστώς δικτατορίας.

Αντιδράσεις Μπορρέλ και Μισέλ για το πραξικόπημα

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορρέλ, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταδίκασαν με σημερινές τους δηλώσεις το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ.

Συγκεκριμένα ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε: «καταδικάζω έντονα το πραξικόπημα που πραγματοποίησε ο στρατός της Μιανμάρ και ζητώ την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων. Τα εκλογικά αποτελέσματα και το σύνταγμα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Οι άνθρωποι της Μιανμάρ θέλουν δημοκρατία. Η ΕΕ στέκεται μαζί τους».

Από την πλευρά του ο Σ.Μισέλ δήλωσε: «καταδικάζω έντονα το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και καλώ τον στρατό να απελευθερώσει όλους όσους έχουν κρατηθεί παράνομα σε επιδρομές σε ολόκληρη τη χώρα. Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό και πρέπει να αποκατασταθεί η δημοκρατική διαδικασία».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share