Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Νίκος Σύψας: «Ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου - Οι μεταλλάξεις είναι πλέον παντού»

«Ο δρόμος είναι μακρύς για ένα σκληρό lockdown»

1 Φεβρουαρίου 2021 10:54
Νίκος Σύψας: «Ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου -  Οι μεταλλάξεις είναι πλέον παντού»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Για τις μεταλλάξεις, την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, τα εμβόλια και το σενάριο ενός νέου καθολικού lockdown, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ο δρόμος είναι μακρύς για ένα σκληρό lockdown, ωστόσο ο ιός είναι αυτός που βάζει τους κανόνες. Με τον ίδιο να έχει προειδοποιήσει για συνεχόμενα lockdown!

«Δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή, οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας» εξήγησε.

«Η μετάλλαξη είναι εδώ και είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι και τη βόρεια Ελλάδα»

Μετά από έλεγχο 187 δειγμάτων, τα οποία ήταν θετικά από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ και είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι και τη βόρεια Ελλάδα, είπε.

Μεταλλάξεις και εμβόλια

Ερωτηθείς αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, είπε ότι παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο, φαίνεται για τη βρετανική ότι είναι περισσότερο μεταδοτική κι αυτό οδηγεί και σε μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε πως ειδικά για τη νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά. « Όχι καθόλου, αλλά πολύ λιγότερο» επεσήμανε. Αυτό έδειξαν δυο μεγάλες κλινικές μελέτες, της Johnson και της Novamax που γίνονται στη Νότιο Αφρική.

Σύμφωνα με αυτές, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό περίπου 90% στην Αγγλία και τη Βόρεια Αμερική και 50% ή και κάτω από 50% στη Νότιο Αφρική.

Ο κ. Σύψας τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer προς το παρόν και υπάρχουν εργαστηριακές μελέτες που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ακόμα και με τις μεταλλάξεις. «Αυτό όμως μένει να το δούμε και στην πραγματική ζωή και όχι στο εργαστήριο» είπε.

Συνίσταται τρίτη δόση του εμβολίου για τις μεταλλάξεις

Ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου, το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις.

Υπάρχει περίπτωση η μετάλλαξη να παρακάμψει την ανοσία

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με το κανονικό στέλεχος του κορωνοϊού, να ξανανοσήσει με κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις.

«Δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία, οπότε στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό, για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και ο οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό. Είναι σαν να ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Ουχάν» εξήγησε ο κ.Σύψας.

Όπως τόνισε, αν επικρατήσει το στέλεχος της νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα είναι προφανές ότι η προηγούμενη νόσηση δε μας καλύπτει. «Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό» είπε.

Πιθανή η απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας τον Φεβρουάριο

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση παράτασης της πανδημίας λόγω των νέων δεδομένων ο ίδιος είπε πως αν οι μολύνσεις με τη βρετανική μετάλλαξη φτάσει στο 30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως είναι περισσότερος μεταδοτικός κατά 50%, τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας. ενώ τόνισε πως και η άνοδο που είδαμε τον Ιανουάριο ίσως να οφείλεται στην μετάλλαξη όπως συμβαίνει στην Βρετανία και Πορτογαλία. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα.

Σχετικά με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων και το αν αυτό θα επηρεάσει την κατάσταση, επεσήμανε ότι τα στοιχεία ελέγχονται ανά εβδομάδα, σημειώνοντας πως αυτή την βδομάδα θα φανεί η επίδραση του λιανεμπορίου. «Ο ιός μας υπαγορεύει τις αποφάσεις που παίρνουμε και είναι απρόβλεπτος» κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share