Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Εντοπίστηκε το κρούσμα της νοτιοαφικανικής μετάλλαξης - "Προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους"

"Δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά"

31 Ιανουαρίου 2021 18:52
Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Εντοπίστηκε το κρούσμα της νοτιοαφικανικής μετάλλαξης -

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις σχετικά με το κρούσμα που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα ανάμεσα σε ιερείς. Επίσης τα σημερινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ φαίνεται πως έπεσαν αρκετά.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε ότι εντοπίστηκε το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι.

Εντοπίστηκε το κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Ποιος ήταν το κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τον Σωτήρη Τσιόδρα, για τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού στη χώρα, τα οποία επιβεβαιώθηκε πως έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία 24ωρα. Παράλληλα, υπήρξε η επιβεβαίωση πως υπάρχει και κρούσμα με το στέλεχος που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, αυξάνοντας έτσι την ανησυχία.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε στην Μητρόπολη Νεαπόλεως στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου επιβεβαίωσε πως το κρούσμα αφορά στέλεχος της εκκλησίας. «Δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά», σχολίασε και πρόσθεσε «σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της Μητρόπολης και των Ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακός ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή».

Όπως είπε, δεν συντρέχει λόγος πανικού και συνέστησε «ψυχραιμία και νηφαλιότητα». Παράλληλα, επεσήμανε ότι ακολουθείται το μονοπάτι των στενών επαφών, high και low risk, και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως όλα θα κυλήσουν ομαλά.

«Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή», σχολίασε.

Σε ερώτηση για το από πού μπορεί να προήλθε το νέο στέλεχος, ο υφυπουργός απάντησε πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, όμως, περιμένει την ολοκλήρωση της ιχνηλάτισης για να υπάρξει ασφαλές συμπέρασμα. Μάλιστα ανέφερε πως αυτή η εξέλιξη δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. «Προχωράμε με βάση το σχέδιό μας. Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική στο κομμάτι του εμβολιασμού και παραμένει πιστοί στο αρχικό σχέδιο», ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανέφερε πως θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχει και άλλο στέλεχος, ενώ σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ιερέα παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων», ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας.

Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα», ανέφερε με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share