Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: "Μεγάλη πιθανότητα να έχει παίξει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων το βρετανικό στέλεχος"

Ανησυχητικές παραμένουν οι τρεις μεταλλάξεις

30 Ιανουαρίου 2021 17:30
Κορωνοϊός:

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι αρκετά δύσκολη στην Ελλάδα για αυτό και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα έκτακτα μέτρα τα οποία ισχύουν από σήμερα Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος μίλησε για την πιθανότητα ότι η μετάλλαξη του ιού που έχει έρθει από την Βρετανία μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την αύξηση των κρουσμάτων.

Κορωνοϊός: Η θεωρία για την αύξηση των κρουσμάτων

Ειδικότερα εργαστήριο βιοασφάλειας ύψιστου βαθμού, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αναμένεται να αποκτήσει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Ο κ. Θάνος, που μαζί με τους συνεργάτες του, αυτό το διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο των επιστημονικών εξελίξεων, εξηγεί λεπτομερώς πως λειτουργεί το Πανελλαδικό δίκτυο για την επιτήρηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού, αναλύει σε ποιες περιπτώσεις είναι ανησυχητικές οι τρεις μεταλλάξεις (Νοτίου Αγγλίας, Νοτίου Αφρικής και Βραζιλίας) που απασχολούν την ανθρωπότητα, ενώ εκτιμά ότι για το επόμενο κρίσιμο δίμηνο είναι επιτακτική η έντονη γονιδιωματική επιτήρηση. Δηλαδή να γνωρίζουν οι επιστήμονες ποια στελέχη βρίσκονται που, και πως αυτά μεταδίδονται στον πληθυσμό.

Μεγάλη πιθανότητα η αύξηση των κρουσμάτων από την μετάλλαξη του ιού.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και η διαφορά του πρώτου και δεύτερου κύματος της πανδημίας

Ο μοριακός βιολόγος αναφέρεται ακόμη στις διαφορές μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος, όπως αυτές καταγράφονται από μελέτη που γίνεται στο πλαίσιο της Εμβληματικής Δράσης.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική, αλλά και σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας οφείλεται και στην εμφάνιση του βρετανικού στελέχους, ο κ. Θάνος απάντησε: «Δεν είμαι επιδημιολόγος, ούτε λοιμωξιολόγος.

Είμαι μοριακός βιολόγος. Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα συνηγορούν σε αυτό, διότι το βρετανικό στέλεχος έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Δεν είμαστε 100% σίγουροι όμως ότι έτσι είναι. Για να σιγουρευτούμε, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πειράματα με το στέλεχος αυτό».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share