Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Αρνητικά όλα τα τεστ για τον ιό σε Βόλο και Σκιάθο

Μακάρι να παραμείνει έτσι

30 Ιανουαρίου 2021 14:16
Κορωνοϊός: Αρνητικά όλα τα τεστ για τον ιό σε Βόλο και Σκιάθο

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι αρκετά σοβαρή στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η χώρα να έχει πάρει αρκετά μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση του. Επίσης έρχεται χειρότερο lockdown στην Ελλάδα με τα μέτρα που θα γίνουν να είναι ακόμη πιο σκληρά.

Συγκεκριμένα συνεχίζονται τα τεστ για τον κορωνοϊό σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από τους κατοίκους των περιοχών.

Συνεχίζονται τα τεστ για τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Αρνητικά τα τεστ σε Βόλο και Σκιάθο

Ειδικότερα δεκάδες τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου πραγματοποιήθηκαν χθες στη Μαγνησία, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, λόγω της ανησυχίας των τελευταίων ημερών για την διασπορά του κορωνοϊού.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικά αφού στον Βόλο με την μέθοδο του drive through testing που πραγματοποιήθηκε στο Πανθεσσαλικό στάδιο ελέγχθηκαν 165 άτομα και όλοι ήταν αρνητικοί.

Ανάλογα τεστ έγιναν και στην Σκιάθο, στο τέρμα της Παπαδιαμάντη όπου προσήλθαν για έλεγχο 50 κάτοικοι του νησιού και όλα τα τεστ ήταν αρνητικά.

Κορωνοϊός: Ανοικτά παντού… πλην «κόκκινων» περιοχών Γυμνάσια και Λύκεια - Συνεχίζει να «μαραζώνει» ο αθλητισμός

Οι νέες αποφάσεις για τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού φέρνουν την χώρα ολόκληρη σε σημείο να ανοίγει Γυμνάσια και Λύκεια, στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των σχολείων, αν και στις «κόκκινες» περιοχές τα δεύτερα θα μείνουν κλειστά, την ίδια στιγμή που ο αθλητισμός συνεχίζει να «μαραζώνει», όντας σε… διαρκές lockdown.

Με «σοβαρές απώλειες» λόγω των χιλιάδων σχολικών μονάδων Λυκείου στην Αττική και στις άλλες κόκκινες περιοχές, η επιστροφή των μαθητών στα θρανία ξεκινάει με αυστηρά μέτρα εντός των σχολικών κτιρίων με τη συμβολή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας edu.testing.gov.gr για δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16 ετών ως προληπτικό μέτρο που θα δώσει μια πιο «καθαρή» εικόνα στους ειδικούς για την πορεία των κρουσμάτων.

Στις «κόκκινες» περιοχές οι μαθητές του Λυκείου θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση τη διδασκαλία, η οποία τους τελευταίους μήνες λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η παράταση της αναστολής θα επανεξεταστεί τις επόμενες ημέρες βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, χωρίς να είναι γνωστό το πότε θα επιστρέψουν στα Λύκεια οι μαθητές των «κόκκινων» περιοχών. Υπενθυμίζεται ότι για την περίπτωση των μαθητών της Γ’ Λυκείου, που φέτος θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει τη μείωση της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί δεν δείχνουν συχνή ενδοσχολική μετάδοση. Μάλιστα οι νεότερες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Οπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, από το άνοιγμα των Δημοτικών, το οποίο μετράει ήδη τρεις εβδομάδες, μόλις 2 στους 10.000 μαθητές έχουν καταγραφεί θετικοί ενώ η θετικότητα στους εκπαιδευτικούς είναι στο 0,13%, με το νούμερο αυτό να είναι αυξημένο στις κόκκινες περιοχές. Από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για την αναστολή σχολικών μονάδων λόγω κρουσμάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, περίπου 140 τμήματα και 40 σχολεία έχουν κλείσει από την έναρξη της επαναλειτουργίας της διά ζώσης διδασκαλίας, νούμερα τα οποία σε ποσοστό αγγίζουν το 0,3 του συνόλου των σχολικών μονάδων στην εν λόγω βαθμίδα.

Κορωνοϊός - Σχολεία: Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν για τα Γυμνάσια

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

– Διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες-τμήματα μαθητών

– Οι μαθητές θα λειτουργούν σε σταθερές ομάδες, όχι μόνο όσον αφορά την διδασκαλία αλλά και σε αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες

– Χρήση αντισηπτικών στους χώρους του σχολείου

– Σχολαστικοί καθαρισμοί σε εσωτερικούς χώρους του σχολείου

– Τακτικοί αερισμοί των χώρων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του μαθήματος με ολιγόλεπτο άνοιγμα των παραθύρων

– Αυστηρά μέτρα υγιεινής για χρήση αντικειμένων όπως στα μαθήματα της Μουσικής ή Πληροφορικής (πληκτρολόγιο, μουσικά όργανα) ή σε εργαστήρια

-Η λειτουργία των κυλικείων γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις με συσκευασμένα προϊόντα.

– Οι σχολικοί εορτασμοί θα διεξάγονται εντός των τμημάτων και όχι με τη συμμετοχή όλων των μαθητών της σχολικής μονάδας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός

– Οι επισκέψεις και οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα

Υπενθυμίζεται ότι τα Πανεπιστήμια, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΙΕΚ και Κέντρα Διά Βίου Μάθησης συνεχίζουν μέχρι νεωτέρας με τηλεκπαίδευση.

Αναφορικά με την πλατφόρμα στην οποία μπορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές να κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική φόρμα και στη συνέχεια θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Κορωνοϊός: Η απάντηση που... δεν καλύπτει κανέναν για τις αθλητικές δραστηριότητες

Κι ενώ εντός του σχολικού χώρου η μεταδοτικότητα παραμένει χαμηλή, δεν ισχύει το ίδιο για τις αθλητικές δραστηριότητες, από τις οποίες έχουν αποκοπεί οι μαθητές. Ερωτώμενη σχετικά με την καθιστική ζωή λόγω του απαγορευτικού στην οποία έχουν υποχρεωθεί οι έφηβοι και τα παιδιά εδώ και αρκετούς μήνες, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το θέμα της αποχής από την άθληση προβληματίζει τους ειδικούς, ο κίνδυνος από τις αθλητικές δραστηριότητες είναι μεγάλος. «Είμαστε χαρούμενοι που επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία. Είναι νωρίς, ωστόσο, να μιλάμε για άνοιγμα των κλειστών αθλητικών χώρων, καθώς εκεί δεν φοράμε μάσκα, ερχόμαστε σε πολύ στενή επαφή με τους συναθλητές μας και η μπάλα έχει αποδειχθεί ως ένα από τα μεταδοτικά μέσα για τον ιό. Με την πρώτη ευκαιρία θα φροντίσουμε να επιστρέψουν τα παιδιά και στους αθλητικούς χώρους».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share