Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: 10 νέα κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα

Που εντοπίστηκαν

28 Ιανουαρίου 2021 13:38
Κορωνοϊός: 10 νέα κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Ακόμα 10 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης ανιχνεύτηκαν στην Αττική και την Κρήτη.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στο «κόκκινο», δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα που «απειλεί» να μας στείλει ακόμα και σε τρίτο lockdown.

Κορωνοϊός-Ώρα ανακοινώσεων: Τα μέτρα που έρχονται στην Αθήνα μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

«Συναγερμός» έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστήμονες για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην Αττική. Η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας δίνει τους τελευταίους μήνες διαρκώς τριψήφια νούμερα ενώ την Τετάρτη κατέγραψε σχεδόν τα μισά νέα περιστατικά που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ενδεικτική είναι η φράση του Αχιλλέα Γκίκα στην πρωινή εκπομπή του Open. «Θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» τόνισε ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Ο κύριος Γκίκας υπογράμμισε οτι κατά πάσα πιθανότητα από σήμερα η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο».

Επρόκειτο για σενάριο που δεν ήταν απίθανο αφού οι επιστήμονες είχαν εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι είναι αντίθετοι στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

 Τα μέτρα που έρχονται στην Αθήνα μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Σημειώνεται ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων, παρά τις όποιες φωνές. Η έκτακτη σύσκεψη των ειδικών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Νίκο Χαρδαλιά την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

Το πιο πιθανό σενάριο αυτή την στιγμή είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία στην Αττική ενώ μένει να δούμε τι θα γίνει με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά τα οποία λειτουργούν εδώ και μερικές εβδομάδες. Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί εκ νέου κλείσιμό τους στην μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά το λιανεμπόριο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και μέτρα κι εκεί. Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν είναι καλό σημάδι με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Δεν αποκλείεται να επιστρέψει το click away και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα κεντρικά σημεία. Το μόνο σίγουρο, όπως υπογραμμίζει η επιστημονική κοινότητα, είναι ότι δεν πρέπει να δούμε και πάλι εικόνες σαν αυτές του Σαββατοκύριακου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share