Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: "Πιθανό να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα" - Σε εξέλιξη η συζήτηση

"Πρώτη φορά βλέπουμε ανοδική τάση μετά το άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου"

28 Ιανουαρίου 2021 13:18
Κορωνοϊός:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός - Σχολεία: Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος - ο οποίος είναι θετικός στον ιό - αναφέρθηκε στο πιθανό σενάριο να μην ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια τη Δευτέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Βλέπουμε αυξητική τάση στα κρούσματα, ενώ ανεβαίνουν και οι αριθμοί της καινούργιας μετάλλαξης. Είναι πιθανόν να μην έχουμε υλοποίηση της απόφασης για άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα, χωρίς αυτό να είναι κάθετο αφού είναι σε εξέλιξη η συζήτηση".

Ειδικότερα, επανέλαβε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο ενώ θα προηγηθεί η σημερινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής. "Πρώτη φορά βλέπουμε ανοδική τάση ακριβώς μετά το άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου, ενώ μετά τις γιορτές (των Χριστουγέννων) η τάση ήταν πτωτική", είπε και συνέχισε "Βλέπουμε αυξητική τάση στα κρούσματα, ενώ ανεβαίνουν και οι αριθμοί της καινούργιας μετάλλαξης. Είναι πιθανόν να μην έχουμε υλοποίση της απόφασης για άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα, χωρίς αυτό να είναι κάθετο αφού είναι σε εξέλιξη η συζήτηση".

λοιμωξιολόγοι για κλειστά σχολεία

"Αν είχαμε αύξηση κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες θα λέγαμε ότι προέρχεται από το λιανεμπόριο αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο", διευκρίνισε ο Κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθαρίζοντας ότι "εφόσον υπάρχει επιβάρυνση δεν πρέπει να προστεθούν δραστηριότητες".

Τέλος, ο κ. Εξαδάκτυλος επανέλαβε ότι η κολχικίνη βοηθά να μην αναπτυχθεί σοβαρή νόσος και να αποτραπεί διακομιδή ασθενών, ενώ ο ίδιος, όπως είπε δεν χρειάστηκε νοσηλεία καθώς ήταν ήπια τα συμπτώματα.

«2.000 κρούσματα αν ανοίξουν τα σχολεία»

Για το ενδεχόμενο ανοίγματος Γυμνασίων-Λυκείων που τίθεται και πάλι στο «τραπέζι» της Επιτροπής και της κυβέρνησης μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι για το τι θα ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου.

Ο καθηγητής προέβλεψε ότι τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. «Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα των σχολείων που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2.000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δεν θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο "τσιμπημένη" από αυτό που περιμέναμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share