Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έρχεται νέο σκληρότερο lockdown: 60.000 ενεργά κρούσματα!

"Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες"

28 Ιανουαρίου 2021 09:41
Έρχεται νέο σκληρότερο lockdown: 60.000 ενεργά κρούσματα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: "Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού", τόνισε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Πρόσθεσε δε, ότι υπολογίζει, βάσει μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα.

Κατά την εκτίμηση του είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή η κατάσταση ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το πράγμα μπορεί εύκολα να ξεφύγει, καθώς "το ελατήριο τώρα ξεκινάει από πολύ πιο ψηλή θέση" δηλ. από τα 500-600 κρούσματα τη μέρα και όχι από τα 100 από τα οποία ξεκινούσε τον Οκτώβριο. Ο καθηγητής εξέφρασε επιπλέον την αγωνία του, ότι ενδεχομένως να δούμε πλέον και περισσότερες και πιο δύσκολες νοσηλείες.

Έρχεται νέο σκληρότερο lockdown: 60.000 ενεργά κρούσματα!

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και για τον ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, υπολογίζει έως το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί περίπου το 20-30% του πληθυσμού. Και αυτό όπως είπε, "λόγω της αδυναμίας τους να παράγουν οι εταιρίες και να δώσουν τις πατέντες τους σε άλλες εταιρίες για να καλύψουν πιο γρήγορα τις ανάγκες".

Για τη μετάλλαξη που παρουσιάζει ο ιός, υπογράμμισε πως "οι αλλαγές δεν τροποποιούν τόσο πολύ τον ιό ώστε να ξεφεύγει από το εμβόλιο". Όμως όπως είπε ότι ίσως να είναι πιο τοξική η μετάλλαξη στην κοινότητα, "πιο μολυσματική".

Κορωνοϊός: Οι 9 περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς

Κορωνοϊός: Την ώρα που η χώρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα παρουσίασε άνω των 800 κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Τετάρτη 858 νέες μολύνσεις, τα ενεργά κρούσματα στην χώρα ανέρχονται σε 5.324, όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

«Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5.324 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις περιοχές που ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς την τελευταία εβδομάδα. Σε εννέα περιοχές εμφανίζεται σημαντικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων, με την Αττική φυσικά να προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους ειδικούς. Ωστόσο το επόμενο 48ωρο αναμένεται να κρίνει τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Οι 9 περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς είναι οι εξής:

  • Αττική (κεντρικός και βόρειος τομέας)
  • Σαντορίνη
  • Μύκονος
  • Ροδόπη
  • Δυτική Αττική
  • Λακωνία
  • Μαγνησία
  • Εύβοια
  • Αχαΐα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μόνο στο κέντρο της Αθήνας διαγνώστηκαν 104 κρούσματα και 76 στον βόρειο τομέα, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 74, η Εύβοια 57 και η Λακωνία 22.

Κορωνοϊός: Οι 9 περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς

Αυξητικές τάσεις σε εισαγωγές στα νοσοκομεία

Με τα κρούσματα να αυξάνονται, εντείνεται και η ανησυχία για την κατάσταση στο σύστημα Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας σημείωσε χθες πως «παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία» και πως χθες μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές.

Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, «καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από οκτώ ημέρες και έτσι πρέπει να περάσουν ακόμη 5-6 μέρες για να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share