Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άνοιγμα σχολείων: Νέα αλλαγή μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Ποια απόφαση παίρνει η κυβέρνηση;

28 Ιανουαρίου 2021 08:57
Άνοιγμα σχολείων: Νέα αλλαγή μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στις τάξεις κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων.

Τα μαθηματικά μοντέλα των επιδημιολόγων δείχνουν ότι η αύξηση όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά αν δεν ανακοπεί η δυναμική της θα οδηγήσει και σε νέα έκρηξη των διασωληνωμένων πράγμα που θα φέρει ξανά το ΕΣΥ στα όριά του.

Αν οι δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιωθούν τότε το τρίτο κύμα της πανδημίας που όλοι ήλπιζαν ότι θα το αποφύγουμε, θα χτυπήσει τη χώρα με μεγαλύτερη σφοδρότητα απ’ τα δυο πρώτα.

Η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η διαδικασία της λήψης των αποφάσεων κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι μια δυναμική διαδικασία. Γι’ αυτό και αποφάσεις που μέχρι πριν από λίγα 24ωρα έμοιαζαν ειλημμένες πλέον επαναξιολογούνται.

Άνοιγμα σχολείων: Νέα αλλαγή μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Το πρώτο μέτρο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Η απόφαση για άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου με τα νέα δεδομένα είναι ένα βήμα πριν την ακύρωση.

Οι επιδημιολόγοι δεν θέλουν να ρισκάρουν τη δημιουργία νέων εστιών υπερμετάδοσης ειδικά τώρα που όλα δείχνουν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου έπαιξε ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων.

Οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν και τα αυριανά δεδομένα πριν πάρουν την οριστική απόφαση. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων θα παραταθεί για (τουλάχιστον) μια εβδομάδα ακόμα.

Το νέο μέτρο – σταθμός που ανακοινώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Θέμα συζήτησης στα social media και όχι μόνο έγιναν οι εικόνες ακραίου συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, χωρίς το click away, αλλά και ο καλός καιρός έφεραν αρκετό κόσμο στα καταστήματα.

Όπως είναι λογικό οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας θορύβησαν την κυβέρνηση αλλά και τους ειδικούς. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για εκ νέου κλείσιμο του λιανεμπορίου εφόσον οι εικόνες αυτές συνεχιστούν.

Αυτό όμως θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία που έχει βγει πολλαπλώς πληγωμένη από την κρίση του κορωνοϊού.

Mέτρο – σταθμός που ανακοινώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο του λιανικού εμπορίου η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να θεσπιστούν τα ψώνια με το… χρονόμετρο. Πιο συγκεκριμένα, μέσω εφαρμογής θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο το δίωρο που θα έχει στη διάθεσή του ο καταναλωτής προκειμένου να κάνει τα ψώνια του.

Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κατεβάζει την εφαρμογή e-katanalotis στο κινητό του και να μετράει αντίστροφα δύο ώρες. Διαφορετικά, με την αποστολή του SMS με τον κωδικό 2 θα αποστέλλεται και ένα λινκ με χρονόμετρο το οποίο θα ενεργοποιείται από την στιγμή που θα το πατήσει ο πολίτης.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπει κάποιος «φραγμός» στην ανεξέλεγκτη κίνηση και στις εικόνες συνωστισμού που είδαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στο να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα από το μέτρο αυτό.

Οι ηλικιωμένοι θα εξακολουθούν να συμπληρώνουν το έντυπο μετακίνησης και να κυκλοφορούν τις επιτρεπόμενες ώρες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share