Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021

Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Πότε «ξεκλειδώνει» το μέτρο & πως θα αρθεί η απαγόρευση

Όλα όσα εξετάζονται από την κυβέρνηση - Η ημερομηνία «κλειδί»

26 Ιανουαρίου 2021 08:51
Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Πότε «ξεκλειδώνει» το μέτρο & πως θα αρθεί η απαγόρευση
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Στην σύσκεψη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την Παρασκευή (29/01) αναμένεται να συζητηθεί η άρση του μέτρου των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν και το θέμα των χιονοδρομικών, για τα οποία κινδυνεύει να χαθεί η χρονιά. Έτσι στο «τραπέζι» θα τεθούν τα εξής ενδεχόμενα:

  • Να επιτραπεί για όλους η μετακίνηση από νομό σε νομό
  • ή να επιτραπεί μόνο για όσους έχουν προγραμματισμένη επίσκεψη στα χιονοδρομικά.

Το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά τρόπους να επαναλειτουργήσουν τα χιονοδρομικά χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις εκτός νομού.

Μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι για τις μετακινήσεις εκτός νομού για επίσκεψη σε χιονοδρομικό να είναι υποχρεωτική η επίδειξη της κράτησης σε κάποιο κατάλυμα.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό

Όμως επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι να θελήσουν να εκμεταλλευτούν μια τέτοια εξέλιξη για να κάνουν μονοήμερες εκδρομές εξετάζεται να ζητούνται και άλλα αποδεικτικά, όπως η online κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, σε όσες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αυτό.

Εννοείται, ότι αποφάσεις της επιτροπής θα βασιστούν στα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας των ανοιγμάτων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στην αγορά το Σαββατοκύριακο, θέτουν σε «κόκκινο» συναγερμό τόσο τους ειδικούς όσο και την κυβέρνηση, αφού μπορεί να οδηγήσουν σε «έκρηξη» κρουσμάτων.

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Αυτές είναι οι 6 εξαιρέσεις!

Για μία ακόμα εβδομάδα παρατείνεται το lockdown, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά συνέπεια, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού.

Μοναδικές εξαιρέσεις για τη μετακίνηση από νομό σε νομό αποτελούν:

Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση. Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη. Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών.

Mετακίνηση από νομό σε νομό

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο πιθανό σενάριο για άνοιγμα των «εσωτερικών συνόρων» είναι η 8η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο και πάλι τα σενάριο αυτό όμως θα έχει και περιορισμούς, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν απαγορεύσεις να μετακινηθούν πολίτες από κόκκινες περιοχές προς νομούς που σήμερα είναι πράσινοι. Και βέβαια το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι και την επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share