Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2025

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Ποιος είναι ο «λύκος» της δημοσιογραφίας που ανέλαβε τον 30χρονο από το Αγρίνιο

Η ζωή και η πορεία του άλλοτε υπουργού της ΝΔ

15 Νοεμβρίου 2024 10:26
Πάνος Παναγιωτόπουλος: Ποιος είναι ο «λύκος» της δημοσιογραφίας που ανέλαβε τον 30χρονο από το Αγρίνιο
ΦΩΤΟ ΔΕΞΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η υπόθεση του Αγρινίου συγκλονίζει την Ελλάδα, με τον 30χρονο φονιά της Δώρας να απολογείται αύριο (16/11) το μεσημέρι και τον άλλοτε υπουργό Εργασίας, βουλευτή της ΝΔ και δημοσιογράφο, Πάνο Παναγιωτόπουλο, να αναλαμβάνει την υπεράσπισή του, μετά την άρνηση όλων των συναδέλφων του από την πόλη και τις γύρω περιοχές.

Μιλώντας στο MEGA, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σημειώνει: «Απολογείται αύριο στις 12.00 στην ανακρίτρια Αγρινίου. (…) Ο υπερασπιστής δεν επιβραβεύει τις πράξεις του κατηγορουμένου. Φροντίζει και πρέπει να φροντίζει για να υπάρξει αλήθεια και να διερευνηθούν όλα τα πραγματικά περιστατικά κάτω από τα οποία συνέβη αυτό το δραματικό γεγονός».

«Είναι ανθρωποκτονία. Ο κόσμος μιλάει για γυναικοκτονία και έχει δίκιο. Στη νομική επιστήμη δεν έχει υιοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία διότι, επειδή το υπέρτατο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή, αποδίδεται αυτή η φρικτή πράξη με τον όρο ανθρωποκτονία», συμπληρώνει.

Όπως λέει ο ίδιος: «Είναι μια σχέση πολύ έντονη, μοιραία. Τραβάει και τους δύο σε έναν σκοτεινό βυθό. Ο ρόλος ο δικός μου δεν είναι να καλύψω πραγματικά γεγονότα. Ζητήσαμε από την ανακρίτρια να χυθεί άπλετο φως προς κάθε κατεύθυνση και να καταλάβουμε κάτω από ποιες συνθήκες μια σχέση λατρείας και έντονου πάθους, έγινε μοιραία. Το κάθε τέτοιο μοιραίο γεγονός έχει τις ηθικές συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται. Πρέπει η ανάκριση, αυτό ζητούμε, να αναδείξει όλες τις λεπτομέρειες κάτω από τις οποίες έγινε το μοιραίο».

Για την επικοινωνία που είχε με τον 30χρονο, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει: «Είδα έναν άνθρωπο καταρρακωμένο, ο οποίος δεν μπορούσε εύκολα να βάλει τη μία φράση σε μια σειρά με την άλλη, κάποιες φορές μου μιλούσε ασυνάρτητα, μου μιλούσε για το θύμα με εκφράσεις λατρείας αλλά σε παρόντα χρόνο, ήταν συντετριμμένος. Υπάρχει ένα υπόβαθρο ψυχικής διαταραχής το οποίο αποδεικνύεται από συγκεκριμένα έγγραφα και από ψυχιάτρους που τον παρακολουθούσαν. Δεν σημαίνει ότι πάει κανείς να τον βγάλει τρελό και να τον βγάλει ‘λάδι’».

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Ποιος είναι ο «λύκος» της δημοσιογραφίας που ανέλαβε τον 30χρονο από το Αγρίνιο

Η ζωή και η πορεία του Πάνου Παναγιωτόπουλου

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1957 στην Αθήνα και έχει ρίζες από το Ελληνικό Γορτυνίας στην Αρκαδία και την Ευρυτανία. Έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Vincennes στο Παρίσι. Είναι επίσης απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Διαμένει στην Αθήνα και μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Ήταν παντρεμένος με τη Μάουζυ Τσαλδάρη, κόρη του Αθανασίου Τσαλδάρη, και έχει έναν γιο.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, πριν την ισχύουσα απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος για πολιτικούς, διέπρεψε ως τηλεοπτικός και έντυπος δημοσιογράφος και ως δικηγόρος, ειδικευόμενος κυρίως σε ποινικές και εταιρικές υποθέσεις, με δικό του γραφείο στην Αθήνα.

Στην εκπομπή «ΠΡΟΦΙΛ» που παρουσίαζε στον ΑΝΤ1, φιλοξένησε πολλές διεθνείς αποστολές και συνεντεύξεις με προσωπικότητες όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπορίς Γιέλτσιν, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Ζυπέ και Μωρουά.

Στις αρχές του 1994, ο Παναγιωτόπουλος προσκάλεσε τον Βασίλη Λεβέντη σε εκπομπή του στον ΑΝΤ1, με εμφανή διάθεση εμπαιγμού. Αυτό οδήγησε σε πειθαρχική κλήση από την ΕΣΗΕΑ και τη λύση της συνεργασίας του με το κανάλι, ενώ δέχθηκε έντονη κριτική από τα ΜΜΕ τις επόμενες ημέρες.

Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Άσκησε διοικητικά καθήκοντα, για πολλά χρόνια, στον ιδιωτικό τομέα. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Διευθυντής Ειδήσεων του ΣΚΑΪ 100.3 FM, Διευθυντής Ειδήσεων του Star Channel και Διευθυντής Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΤ1 και του ΑΝΤ1. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84 και συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών ANT1 97.2 FM (μετέπειτα Easy 97.2 FM) και Planet 104.5 FM (μετέπειτα Βήμα FM 99.5). Ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος εργάστηκε στις εφημερίδες Η Καθημερινή, Ελεύθερος Τύπος, Απογευματινή, Η Βραδυνή και Το Βήμα.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος εκλεγόταν συνεχώς ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθηνών από τον Απρίλιο του 2000 έως τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Κατά την περίοδο που η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην αντιπολίτευση, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου, δίπλα στον Κώστα Καραμανλή.

Διετέλεσε υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή (Μάρτιος 2004). Με απόφαση του πρωθυπουργού, ανατέθηκε ως γενικός εισηγητής της κυβέρνησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και προήδρευσε στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Επιπλέον, υπηρέτησε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. (Σεπτέμβριος 2007), εκπρόσωπος τύπου του κόμματος (Νοέμβριος 2009-Ιανουάριος 2011) και υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ. (Ιανουάριος 2011-Ιούνιος 2012).

Τον Ιούνιο του 2012, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και στις 25 Ιουνίου 2013 έγινε υπουργός Πολιτισμού, όπου υπηρέτησε μέχρι τις 10 Ιουνίου 2014. Στις εκλογές του 2015 δεν εκλέχθηκε, ωστόσο, στις 6 Μαΐου 2019, ορκίστηκε βουλευτής, αντικαθιστώντας την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία παραιτήθηκε.

Τον Μάιο του 2022 ανακοινώθηκε η ίδρυση της κίνησης «Γαλάζιοι» από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο και άλλα πρώην στελέχη των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή το 2004 και του Αντώνη Σαμαρά το 2012, όπως οι Σάββας Τσιτουρίδης, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Θανάσης Σκορδάς, Νίκος Νικολόπουλος και ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Καραμανλή, Νίκος Καραχάλιος.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ αυτών, το βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης (1992), το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση, το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων και η τιμητική διάκριση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share