Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη σε έκθεση για τις γυναικοκτονίες (video)

Το "She's gone" θα έρθει και στη χώρα μας στα τέλη του μήνα

18 Νοεμβρίου 2021 14:00
Ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη σε έκθεση για τις γυναικοκτονίες (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το "She’s gone" είναι η έκθεση δύο Ισραηλινών δημιουργών που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, από πόλη σε πόλη, ως μία διαμαρτυρία για το παγκόσμιο φαινόμενο των γυναικοκτονιών και αποτελείται από ρούχα που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες.

Η έκθεση φτάνει στην Ελλάδα και εγκαινιάζεται στις 25 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Κακογιάννη, σε συνδιοργάνωση με την πρεσβεία του Ισραήλ. Τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το σοκαριστικό βίντεο από την δολοφονία της άτυχης Νεκταρίας στην Ιεράπετρα.

τοπαλουδη-γυναικοκτονιεσ

Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα παλτό από ψεύτικη γούνα, ένα μακρύ κεντημένο φόρεμα, ένα τζιν παντελόνι, ένα τυχερό φούτερ, ένα τοπ και ένα σακάκι, αγορασμένα ειδικά για γάμο. Αυτά τα ρούχα είναι σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Κρατούν μέσα τους ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.

Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μία μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει, καθώς ορισμένες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί.

τοπαλουδη-ρουχα

Το ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη

Για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινή γνώμη το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

ρουχα-ελενη-τοπαλουδη-γυναικοκτονια

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα, τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες (εβραϊκά, αραβικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά, αραβικά, γερμανικά και ελληνικά), το οποίο είναι ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλα τα θύματα έμφυλης βίας.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του "She’s gone" να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share