Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Διώξεις μετά από δέκα χρόνια - Τι είπε στην απολογία του ο ένας από τους κατηγορούμενους

Σήμερα απολογείται και ο δεύτερος κατηγορούμενος

28 Ιουλίου 2021 11:24
Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Διώξεις μετά από δέκα χρόνια - Τι είπε στην απολογία του ο ένας από τους κατηγορούμενους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Απολογήθηκε χθες Τρίτη 28 Ιουλίου το ένα από τα τα τρία άτομα εις βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις από την τακτική ανακρίτρια του Πειραιά για το διπλό έγκλημα στη Σαλαμίνα, που έγινε πριν από δέκα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον βασικό κατηγορουμένου της υπόθεσης, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος.

Δείτε όλα όσα υποστήριξε ενώπιον των ανακριτικών αρχών για τη δολοφονία του ο Γιώργου Μπάκα και της Νατάσσας Απέργη ο ένας από τους τρεις κατηγορούμενους. Σήμερα θα απολογηθεί και ο δεύτερος κατηγορούμενος- φερόμενος ως συνεργός- ενώ αύριο το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου Πειραιά θα περάσει η τρίτη κατηγορούμενη. Ωστόσο σοκ προκαλεί και η είδηση ότι μετά τη διπλή δολοφονία οι δράστες επέστρεψαν στο μπαρ για να δουλέψουν.

Οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους φέρεται να είναι ζευγάρι και όλοι τους δούλευαν στο ίδιο μπαρ όπου εργαζόταν περιστασιακά ο 27χρονος Γιώργος Μπάκας, ο οποίος και βρέθηκε δολοφονημένος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του στην παραλία Φανερωμένη της Σαλαμίνας, ενώ το πτώμα της συντρόφου του, της 22χρονης Νατάσσας Απέργη, μητέρας ενός δίχρονου κοριτσιού, δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Διώξεις μετά από δέκα χρόνια

Αναλυτικά η απολογία του

«Αρνούμαι κατηγορηματικά τις αποδιδόμενες εις εμέ κατηγορίες και διατρανώνω την πλήρη αθωότητά μου. Σας δηλώνω ότι τα πραγματικά περιστατικά που αφορούν εις στο πρόσωπό μου και τα οποία αποτελούν μέρος της υπό κρίση δικογραφίας δεν αποτυπώνονται σε καμία περίπτωση αληθώς και ουδεμία σχέση έχουν με τα αληθή τεκταινόμενα.

Παραποιείται, δε, σφόδρα η αλήθεια και επιφυλάσσομαι επί παντός νομίμου δικαιώματός μου κατά οιουδήποτε είχε εμπλοκή στην παραποίηση αυτή, ή και σε οποιαδήποτε προσπάθεια με ψεύδη και συκοφαντίες συσχέτισης μου με την εν λόγω κατηγορία.», ανέφερε ο κατηγορούμενος στην απολογία του στην ανακρίτρια και συνέχισε: «Ειδικότερα, κατηγορούμαι ότι στις 25/07/2011, στη Σαλαμίνα και εντός του χρονικού διαστήματος από 01:00 π. μ. έως 03: 00 π. μ., ευρισκόμενος μαζί με τον φερόμενο ως συνεργό μου Νεκτάριο Μπούζο και κατόπιν πληροφοριών που έλαβα από την επίσης φερόμενη ως συνεργό μου, Αμαλία Χατζηγεωργίου, προέβην στην με πρόθεση τέλεση του αδικήματος της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή κατά των Γεωργίου Μπάκα και Αναστασίας Απέργη.

Ουδέποτε τέλεσα το ως άνω αναφερόμενο αδίκημα, ουδέποτε και ουδενί τρόπω δεν προέβην σε ανθρωποκτόνο δράση και με καμία συνδρομή, υλική και ψυχική από τους Νεκτάριο Μπούζο και Αμαλία Χατζηγεωργίου, ουδεμία, δε, εν γένει εμπλοκή μου εμφαίνεται από άλλο προσκομισθέν πρόσφορο στοιχείο. Οι δε ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις βρίθουν ανακριβειών, ψευδών και συκοφαντιών και αρνούμαι εν συνόλω την παραμικρή στοιχειοθετησθείσα εμπλοκή μου αλλά και των ανωτέρω αναφερομένων.»

Στην απολογία του επισήμανε ακόμη πως ακόμη πως: «Κάθε βράδυ, όπως συνήθιζα και χωρίς αποκλίσεις, μετέφερα την σύντροφό μου, Αμαλία Χατζηγεωργίου, στην εργασία της, ήτοι στο κλαμπ ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ PLUS, έπειτα μετέβαινα στη δική μου, στο μαγαζί ΣΑΝΤΕ και περί το τέλος της βάρδιας της, η οποία ήταν από τις 18:00 μ. μ. έως τις 06: 00 π. μ., πέρναγα και την έπαιρνα, ώστε να γυρίσουμε την οικεία μας, Εργατικές Κατοικίες 26, μαζί. Το βράδυ της 25/07/2011 δεν αποτέλεσε ουδεμία εξαίρεση, καθώς φεύγοντας από το ΣΑΝΤΕ από κοινού με το Νεκτάριο Μπούζο με το αμάξι μου, μεταβήκαμε αμφότεροι στο κλαμπ Βασιλείου περί τις 02:30 με 03:00 π. μ., στο οποίο και μείναμε μέχρι τις 05:30 π. μ., προκειμένου να περιμένω τη σύντροφό μου να τελειώσει την εργασία της.

Διατηρώ μια επιφύλαξη για το αν μεταβήκαμε αμφότεροι, εγώ και ο Νεκτάριος Μπούζος, στο κλαμπ Βασιλείου με το όχημά μου ή ο τελευταίος έφυγε με το μηχανάκι του και εγώ με το αμάξι μου και περάσαμε από το σπίτι του, ώστε να αφήσει το μηχανάκι και εν συνεχεία να μεταβούμε με το αμάξι μου αμφότεροι στην εργασία της συντρόφου μου.

Μια τέτοια επιφύλαξη είναι απόλυτα δικαιολογημένη, ως καθίσταται σαφές, να διατυπώνεται από την πλευρά μου, τόσο για την εν λόγω λεπτομέρεια, όσο και για τα χρονικά πλαίσια που αναφέρω, δίνοντας περιθώριο περί τα τριάντα λεπτά, καθώς έχουν πλέον παρέλθει δέκα έτη από τα υπό κρίση τεκταινόμενα και αδυνατώ να ανασύρω από τη μνήμη μου λεπτομέρειες, ως και κάθε άνθρωπος ήθελε ζητηθεί να θυμηθεί έπειτα από τόσα έτη, γεγονός, βέβαια, που άπτεται και των μαρτυρικών καταθέσεων, στις οποίες θα αναφερθώ εκτενέστατα εν συνεχεία.

Ουδέποτε, από κανέναν και με κανένα τρόπο δεν περιήλθε εις γνώσιν μου η τοποθεσία που θα βρισκόταν ο φίλος μου, Γεώργιος Μπάκας με την Αναστασία Απέργη, για το δε γεγονός της ανθρωποκτονίας του Γεωργίου Μπάκα ενημερώθηκα από την σύντροφό μου, Αμαλία Χατζηγεωργίου, περί τις μεσημεριανές ώρες την επόμενη μέρα, αγνοώντας το τι είχε συμβεί μέχρι στιγμής».

Ο συνήγορος υπεράσπισης Ιωάννης Γλύκας

Ο κατηγορούμενος στάθηκε και στην έλλειψη μαρτύρων που τον εμπλέκουν με το έγκλημα:

«Προτού υπεισέλθω στην αποδόμηση των ένορκων μαρτυρικών καταθέσεων, καθώς είναι και οι μοναδικές που με εμπλέκουν με το έγκλημα, για το οποίο σε Εσάς απολογούμαι σήμερον, επισημαίνω εναργώς ότι ουδείς αυτόπτης μάρτυρας υφίσταται ώστε να με καταδείξει ως υπαίτιο της εις εμέ αποδιδόμενης κατηγορίας και ουδέν δακτυλικό μου αποτύπωμα ή άλλο πρόσφορο και ενοχοποιητικό περί το πρόσωπό μου στοιχείο ανευρέθη.

Επιπρόσθετα, από πουθενά δεν προέκυψε ότι το φυσίγγι, όπως ξεκάθαρα δηλώνεται από τη δικογραφία, που ανευρέθη στον τόπο του εγκλήματος ανήκει σε όπλο ευρισκόμενο υπό την κατοχή μου και ουδεμία ταυτοποίησή ή συσχέτισή μου έλαβε χώρα με οιοδήποτε στοιχείο δυνάμενο να με καταστήσει εμπλεκόμενο, πολλώ δε μάλλον υπαίτιο του προς ανάκριση εγκλήματος.

Ουδέποτε βρέθηκε γενετικό μου υλικό DNA ή άλλο ταυτοποιήσιμο με εμένα στοιχείο, σε κανένα από τα εξεταζόμενα δείγματα από τον τόπο του τελεσθέντος εγκλήματος. Συγκεκριμένα, ουδέν δυνάμενο να με εμπλέξει στοιχείο, αποτύπωμα, γενετικό μου υλικό ανευρέθη ούτε στο σκουλαρίκι σε σχήμα λευκής καρδιάς, ούτε στις τρίχες από τα μαλλιά της Αναστασίας Απέργη, ούτε και στην τσιμεντένια πλάκα που φέρονται να βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος.

Επί των ευρεθέντων υπό την κατοχή μου όπλων: Όπως καταθέτει επί της από 16/07/2021 κατάθεσής του ο αστυνομικός Πάρσαλης Γιέβγκεν, όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί στην οικία μου και με ρώτησαν αν υπήρχε κάτι παράνομο στο σπίτι, εγώ ο ίδιος του απάντησα πως δεν υπήρχαν ναρκωτικά αλλά όπλα στο πατάρι και τα οποία ανήκαν στον πατέρα μου, γεγονός που μπορεί και η μητέρα μου να Σας πιστοποιήσει. Συνεργαζόμενος πλήρως με τις αρχές, τους υπέδειξα το πατάρι και τα όπλα.

Για ποιο λόγο να πράξω ως έπραξα αν ήμουν ένοχος για το οτιδήποτε και μόνος μου να παραδεχθώ την ύπαρξη των όπλων, καίτοι αυτά δεν είναι δικά μου; Επιπρόσθετα καμία ταυτοποίηση των όπλων αυτών με εκείνου που χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση του εγκλήματος δεν συντελέσθηκε και η οποία δύναται να με καταδείξει ως εμπλεκόμενο στο έγκλημα, πολλώ δε μάλλον ως δράστη αυτού ενώ κατέστη σαφές ότι πρόκειται για διαφορετικού τύπου φυσίγγια από αυτά που ανευρέθησαν εις την οικία μου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για διαφορετικής μάρκας φυσιγγίων, γεγονός που δηλώνει την παντελή ανυπαρξία εμπλοκής μου στην υπό κρίση υπόθεση.», ήταν μέρος της απολογίας του.

Το χρονικό της δολοφονίας

Το διπλό φονικό είχε αποκαλυφθεί τον Ιούλιο του 2011 στη Σαλαμίνα, δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή του μοναστηριού της Παναγίας της Φανερωμένης. Ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Γιώργος Μπάκας 27 ετών εντοπίστηκε νεκρός στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, ενώ άφαντη παρέμενε η φίλη του που τον συνόδευε, η Νατάσα Απέργη 22 ετών.

Η Mercedes του θύματος ήταν στον παραθαλάσσιο χωματόδρομο που οδηγεί στο μοναστήρι της Φανερωμένης, πολύ κοντά στο λιμανάκι απ’ όπου τα φέρι- μπόουτ μεταφέρουν κόσμο και αυτοκίνητα από και προς το Μεγάλο Πεύκο. Το τζάμι πίσω από τον οδηγό ήταν λίγο ανοιχτό, ενώ του οδηγού κατεβασμένο. Το θύμα βρέθηκε στο πίσω κάθισμα γερμένο προς τη δεξιά πλευρά.

Το κλειδί ήταν πάνω στη μίζα και γυρισμένο στην αναμονή. Το τζάμι στην πλευρά του συνοδηγού εντοπίστηκε σπασμένο, από πυροβολισμό κυνηγετικής καραμπίνας. Τα προσωπικά της αντικείμενα ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ σε κοντινή απόσταση προς το δάσος, εντοπίστηκε μια μεγάλη κηλίδα με το αίμα της.

Ποινικός Κώδικας: Αυτές είναι οι αλλαγές - Για ποια εγκλήματα προβλέπει μόνο ισόβια

Ποινικός Κώδικας: Με τις νέες τροποποιήσεις που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αυστηροποιούνται τα βαριά ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα, και τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων και έμφυλης βίας και παράλληλα, αυξάνεται ο χρόνος της υφ΄ όρων απόλυσης των βαρυποινιτών και ισοβιτών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι τροπολογίες στους δύο Κώδικες που πρότεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο θα τεθούν άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομιξίας.

Με τις τροπολογίες, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, επιδιώκεται η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και η προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα, η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα, επιδιώκεται η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, trafficking, κ.ά.

Επίσης, αντιμετωπίζεται το νομοθετικό κενό που προκάλεσε η κατάργηση ή η υποβάθμιση μείζονος ποινικής απαξίας αδικημάτων, μετά την ισχύ των νέων Κωδίκων, ενώ την ίδια στιγμή, εναρμονίζονται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναφορικά με τα δικαιώματα προστασίας των ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων.

Ποινικός Κώδικας: Αυτές είναι οι αλλαγές

Οι τροποποιήσεις επί των δύο εν λόγω Κωδίκων κινούνται σε τέσσερεις βασικούς άξονες, που είναι:

  • Πρώτον, στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας,
  • Δεύτερον, στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα,
  • Τρίτον, στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κ.λπ., στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή), και
  • Τέταρτον, στην κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Οι τροπολογίες επί των δυο Κωδίκων, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν:

  • Για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου και της θανατηφόρας ληστείας, προβλέπεται μόνο η ποινή της ισοβίου καθείρξεως.
  • Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του και για ένα έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και για τρία έτη εφόσον η πράξη είναι κακούργημα.
  • Το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και η προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανηλίκους θα διώκεται πλέον αυτεπαγγέλτως.
  • Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν τελείται σε χώρο εργασίας, κ.λπ. τιμωρείται πλέον μόνο με φυλάκιση (καταργήθηκε η δυνατότητα της εναλλακτικής καταδίκης με χρηματική ποινή) και διώκεται αυτεπάγγελτα.
  • Το αδίκημα της αιμομιξίας επανέρχεται στην κακουργηματική μορφή του, από πλημμέλημα που ήταν.
  • Το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους ή ενώπιον τους, τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα.
  • Η παλαιά διάταξη του άρθρου 310 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα για τη βαριά σωματική βλάβη επαναφέρεται.
  • Αυστηροποιείται η διάταξη για τη σωματική βλάβη από αμέλεια και προστίθεται νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας.
  • Επαναφέρεται η διάταξη για την απρόσφορη απόπειρα, η οποία είχε καταργηθεί με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019.
  • Υφ΄ όρων απόλυση από τις φυλακές
  • Όπως αναφέρεται στις τροπολογίες, για την υφ΄ όρων απόλυση των καταδικασθέντων προβλέπεται:
  • Σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης για τα εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (διακεκριμένη μορφή), συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση, βιασμό και όλα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα, δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής.
  • Την ίδια στιγμή για τα παραπάνω εγκλήματα, για τις περιπτώσεις καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο παραμονής στις φυλακές του καταδίκου αυξάνεται από τα 16 χρόνια (πραγματικής έκτισης) που ισχύει σήμερα στα 18 χρόνια.
  • Ακόμη, απαγορεύεται η απόλυση με τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με βραχιολάκι (ηλεκτρονική επιτήρηση) σε μείζονος ποινικής απαξίας αδικήματα, όπως είναι ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, κ.λπ.
  • Επίσης, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διευρύνεται το αξιόποινο για τις παραβάσεις σχετικά με την υιοθεσία, ενώ τιμωρείται τόσο εκείνος που δίνει το παιδί του σε υιοθεσία, όσο εκείνος που υιοθετεί και εκείνος που μεσολαβεί στην υιοθεσία αποκομίζοντας ο ίδιος ή προσπορίζοντας σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος.
  • Τέλος, αυστηροποιείται το πλαίσιο των ποινών στα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή), όπως αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, δηλαδή για τον εμπρησμό, τον εμπρησμό δασών, την πλημμύρα, την έκρηξη κ.λπ.

Ποινικός Κώδικας: Aλλαγές

Λίγα λόγια για τον Ποινικό Κώδικα

Ποινικός Κώδικας, ή Γενικός Ποινικός Νόμος, ή Π.Κ. (προφέρεται Πι-Κάπα), ονομάζεται η συλλογή κανόνων του Ποινικού Δικαίου κάθε χώρας που έχει κωδικοποιηθεί σ΄ ένα νομοθέτημα, που εκδίδουν και στη συνέχεια εφαρμόζουν τα αρμόδια κρατικά όργανα. Συνηθέστερα ο ποινικός κώδικας διαιρείται σε δύο μέρη, το γενικό και το ειδικό.

Στην Ελλάδα, Π.Κ. συντάχθηκε για πρώτη φορά από τα μέλη της Αντιβασιλείας του Όθωνα και συγκεκριμένα από τον Γεώργιο φον Μάουρερ, με βάση τον βαυαρικό κώδικα του 1813, όπως αυτός είχε στη συνέχεια τροποποιηθεί με νεότερα βαυαρικά νομοσχέδια των ετών 1822, 1827 και 1831.

Ο Κώδικας αυτός δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1834 οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται από τις 19 Απριλίου του 1834. Το κείμενο του νόμου αυτού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σε δύο γλώσσες, στην ελληνική και τη γερμανική. Μετά όμως από κάποιες αναγκαίες μεταφραστικές κυρίως διορθώσεις που έγιναν, εκδόθηκε νεότερο διάταγμα για επαναδημοσίευση μόνο του ελληνικού κειμένου δύο χρόνια μετά, στο ΦΕΚ στις 3 Νοεμβρίου του 1836 ως παράρτημα του προηγουμένου. Έκτοτε παρέμεινε σε ισχύ μόνο το ελληνικό κείμενο σύμφωνα με σχετικό διάταγμα.

Παρά ταύτα αν και ο ουσιαστικά γερμανικός αυτός νόμος υπήρξε σπουδαίο και λίαν πολύτιμο όργανο ειδικά επί των ερμηνειών της νομικής επιστήμης, δεν μπορούσε να λειτουργήσει επί των λεγομένων τότε «παραλλαγών». Έτσι ο νόμος αυτός υπέστη πολλές τροποποιήσεις με νεότερα διατάγματα φθάνοντας το 1910 στην ανάγκη έκδοσης νέου ανακαινισμένου ποινικού κώδικα που να περιέχει κωδικοποιημένα όλες τις τροποποιήσεις που στο μεταξύ είχαν πραγματοποιηθεί.

Έτσι το 1911 συνεστήθη ειδική τριμελής επιτροπή για το σκοπό αυτό που λόγω όμως συνεχών εμποδίων και κωλυμάτων το σχέδιο του νέου νόμου άρχισε να χαρακτηρίζεται «πέπλος της Πηνελόπης» όταν και εκδόθηκε τελικά 40 περίπου χρόνια μετά, το 1950, με την έκδοση του Νόμου 1492/ από 17-8-1950, όπου ουσιαστικά μέχρι τότε ίσχυε ο από του 1836 Π.Κ..

Τέλος με την έκδοση του ΠΔ.283/1985 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α-106/1985 τέθηκε σε ισχύ η μεταγλωττισμένη μορφή του στη δημοτική. Το περιεχόμενο του Ποινικού Κώδικα κατανέμεται σε δύο μέρη, το μεν πρώτο είναι το Γενικό (διατάξεις περί ευθύνης, ποινών, κλπ. που αφορούν τα αδικήματα γενικά), το δε δεύτερο το Ειδικό μέρος (τα συγκεκριμένα αδικήματα με τις αντίστοιχες ποινές).

Αυτών ακολουθούν οι λεγόμενες "μεταβατικές διατάξεις". Στον Π.Κ. δεν περιλαμβάνονται οι Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι επειδή αφορούν ιδιαίτερες περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στη βάση του πάγιου και ευρύτερου χαρακτήρα της κοινωνικής ζωής. Την 1-7-2019 τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κώδικας μετά από πολύχρονη επεξεργασία από επιτροπή νομικών (νόμος 4619 του 2019).

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share