Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Γιάννης Βλάχος: Ποιος είναι ο δικηγόρος του Δημήτρη Βέργου - Είχε υπερασπιστεί τους αδελφούς Ξηρούς στη δίκη της 17Ν

Οι «θυελλώδεις» κόντρες με τον Κούγια, η ΑΕΚ και το πάθος για την πολιτική

23 Ιουλίου 2021 11:40
Γιάννης Βλάχος: Ποιος είναι ο δικηγόρος του Δημήτρη Βέργου - Είχε υπερασπιστεί τους αδελφούς Ξηρούς στη δίκη της 17Ν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το έγκλημα στην Φολέγανδρο έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και, όπως αρμόζει στον άχαρο ρόλο του στην προκειμένη περίπτωση, ο Γιάννης Βλάχος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του καθ' ομολογίαν δολοφόνου, Δημήτρη Βέργου, με τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω του.

Ο γνωστός δικηγόρος έχει προκαλέσει αίσθηση με το «θυελλώδη» χαρακτήρα του, με τον ίδιο να σημειώνει μέσα σε λίγες ώρες δύο καβγάδες στον αέρα, επιχειρώντας να υπερασπιστεί τον εντολέα του. Η ζωή και η καριέρα του, παράλληλα, σημειώνει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Τα πρώτα χρόνια, οι σπουδές και το ΠΑΣΟΚ

Ο Γιάννης Βλάχος γεννήθηκε στο Βόλο στις 15/10/1960 και αποφοίτησε από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου. Πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο, στο Δίκαιο Ιατρικής Ευθύνης και στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκέττιγκεν της Γερμανίας.

Ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Νομού Μαγνησίας και της μαθητικής οργάνωσης Π. Α.Μ.Κ., έδρασε στη πολιτική και πολιτιστική ζωή των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων στο Ν. Μαγνησίας συμμετέχοντας στην ίδρυση και στις δραστηριότητες πολιτιστικών και καλλιτεχνικών ομάδων, όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Βόλου και το μουσικό συγκρότημα «17 Νοέμβρη», καθώς και κοινωνικών οργανώσεων όπως της Επιτροπής για τον Επαναπατρισμό των Πολιτικών Προσφύγων και της Κίνησης για τα Δικαιώματα των Ψυχασθενών.

Σε ηλικία 15 ετών ήταν ο κεντρικός ομιλητής του διακομματικού εορτασμού της πρώτης Επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Βόλο.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε δυναμικά στο ελληνικό και αργότερα στο γερμανικό φοιτητικό κίνημα.

Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης και στη συνέχεια ως λέκτορας στα γερμανικά Πανεπιστήμια του Γκέττιγκεν (1987-1994) και του Ρόστοκ (1994-1997) διδάσκοντας Ποινικό Δίκαιο και Φιλοσοφία του Δικαίου. Είχε επιστημονική καθώς και οργανωτική συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες.

Διετέλεσε αιρετός εκπρόσωπος των Αλλοδαπών στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Γκέττιγκεν και μέλος του Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας Συμβουλίων Εκπροσώπησης Αλλοδαπών του Κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας και είχε ενεργή συμμετοχή στις δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας.

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ιατρικής Δεοντολογίας του Ιατρικού Συλλόγου του γερμανικού Κρατιδίου Μέκλεμπουργκ-Φορπόμμερν και της Επιτροπής Ιατρικής Δεοντολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρόστοκ. Σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα.

Συμμετέχει στις δράσεις διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως της Μ.Κ.Ο. «Government to You» που επιδιώκει την εξοικείωση του πολίτη με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό.

Μιλά Γερμανικά και Αγγλικά, ενώ έχει γνώσεις της ισπανικής και γαλλικής γλώσσας. Είναι παντρεμένος με την αρχαιολόγο - αιγυπτιολόγο Αικατερίνη Κολτσίδα και έχει μια κόρη.

Η δίκη της 17Ν

Είναι μάχιμος δικηγόρος με κύριο αντικείμενο απασχόλησης τη ποινική δικηγορία και σημαντικότερο σταθμό της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας την υπεράσπιση των αδελφών Ξηρού στη δίκη της 17Ν, ενώ έχει επανειλημμένως υπερασπισθεί συλληφθέντες που συμμετείχαν σε φοιτητικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές κινητοποιήσεις. Αναπτύσει συνδικαλιστική δράση στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ως μέλος της παράταξης «Δικαιόραμα Δικηγόρων».

Ο ίδιος είχε καταγγείλει, στη δίκη της 17Ν, κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Σάββα Ξηρού, το διάστημα που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό.

Ο κ. Βλάχος επεσήμανε ότι έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί η παρανομία που, όπως υποστήριξε, έγινε στον Ευαγγελισμό. Στην αγόρευσή του ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε ψυχολογική βία στο Σάββα Ξηρό, ενώ χαρακτήρισε παρανόμως αποκτηθέντα τα αποδεικτικά μέσα στο στάδιο της προδικασίας.

Αναφερόμενος στο Χριστόδουλο Ξηρό, ο κ. Βλάχος είπε ότι δεν βρέθηκε κανένα αποτύπωμά του ούτε δείγμα βιολογικού υλικού του κατηγορουμένου στις γιάφκες.

Ο κ. Βλάχος τόνισε επίσης ότι οι κατηγορούμενοι είχαν πολιτικά κίνητρα και δεν λειτουργούσαν με εγωϊστικούς σκοπούς, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Είτε το θέλουμε είτε όχι, θα δικάσετε ποινικά την πολιτική διάσταση αυτής της υπόθεσης».

Τελικά, ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση. Από την πλευρά του, ο Χριστόδουλος Ξηρός κατηγορήθηκε για 33 ενέργειες που διέπραξε ως μέλος της 17Ν. Καταδικάστηκε σε 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.

Ο επενδυτής... που δεν φάνηκε στην ΑΕΚ

Παράλληλα, τον θυμόμαστε από την εποχή, όπου εμφανίστηκε για χάρη επενδυτή της ΑΕΚ, με την υπόθεση όμως να μην προχωρά και την Ένωση να υποβιβάζεται. Μιλώντας στην εκπομπή «Δίκη», ο Γιάννης Βλάχος είχε πει πως δεν δραστηριοποιείται στη χώρα μας (αλλά έχει στενούς δεσμούς με αυτή) και ότι το γήπεδο είναι «η καρδιά της πρότασής του», ξεκαθάρισε πως εφόσον τα χρέη είναι αυτά που του αναφέρθηκαν (34 εκατ.), η πώληση θα ολοκληρωθεί.

Νωρίτερα, ο κ. Βλάχος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά πως εκπροσωπεί τους Τούρκους επενδυτές («τέτοια πώληση απαγορεύεται από την ιστορία της ΑΕΚ», είπε) και είχε ζητήσει υπομονή από τον κόσμο, αφού «η εχεμύθεια είναι το άλφα και το ωμέγα σε σοβαρές προτάσεις».

Αποκάλυψε, δε, ότι πρώτος στόχος του επενδυτή -εφόσον ολοκληρωνόταν η πώληση- θα είναι να συμμαζέψει τα χρέη και να δώσει ρευστότητα στο ταμείο, η οποία θα επιτρέψει στην ομάδα να φτάνει σε νίκες και πρωταθλήματα.

Η υπόθεση, πάντως, δεν προχώρησε και ο «Δικέφαλος» έναν χρόνο μετά την εμφάνισή του το 2011, ήτοι το 2012, γνώρισε ταπεινωτικό υποβιβασμό στη Γ' Εθνική.

Οι κόντρες με Κούγια... λόγω Λιγνάδη

Ο Γιάννης Βλάχος, επίσης, είναι ο δικηγόρος ενός εκ των μηνυτών του Δημήτρη Λιγνάδη, στην πολύκροτη υπόθεση παιδεραστίας για το γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη.

Μιλώντας στο Mega για την υπόθεση ο δικηγόρος του 25χρονου σήμερα άνδρα, ο οποίος κατέθεσε μήνυση για βιασμό, όταν εκείνος ήταν σε ηλικία 14 ετών, είπε πως ο εντολέας του αισθάνθηκε ανακούφιση από τη σύλληψη του σκηνοθέτη.

Όπως είπε ο ποινικολόγος, το τότε 14χρονο -τότε- αγόρι σύχναζε τότε σε μια πλατεία δίπλα στο σπίτι του. Πρόκειται για μια πλατεία που επισκεπτόντουσαν κυρίως έφηβοι.

«Ο σκηνοθέτης πήγαινε στην πλατεία και ανέπτυσσε σχέσεις με τα παιδιά και του έλεγε για τη δική του καριέρα στα θέατρο και στη συνέχεια προσπαθούσε να τους δελεάσει ότι ψάχνει νέα παιδιά με ταλέντο» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, είπε πως του έλεγε πως «η ηλικία των 14 – 15 ετών ήταν η κατάλληλη για να αναδειχτεί το ταλέντο τους, για να βγουν προς τα έξω».

Ουσιαστικά δηλαδή, τους υποσχόταν μια λαμπρή καριέρα και με αυτόν τον τρόπο τα προσέλκυε για να ικανοποιηθεί ο ίδιος αργότερα πάνω τους.

Αναφερόμενος στο όσα έζησε ο εντολέας του, ο κ. Βλάχος είπε πως «στην αρχή τον έπαιρνε μαζί με τη μηχανή, πήγαιναν σε συναυλίες πολύ γνωστών καλλιτεχνών. Μάλιστα, έλεγε στα νεαρά παιδιά ότι αυτοί οι καλλιτέχνες ‘δεν είναι πολύ καλύτεροι από εσένα’ και πως ‘και αυτοί έτσι ξεκίνησαν».

Μάλιστα, τους έταζε πως «θα σε κάνω καλύτερο από αυτούς που βλέπεις εδώ».

Με αυτό το πρόσχημα τον κάλεσε τον 14χρονο -τότε- βρεθήκανε μαζί με φίλους του. Όπως είπε ο κ. Βλάχος ο σκηνοθέτης κάλεσε ολόκληρη την παρέα του 14χρονου στο σπίτι του, όπου έκανε πρόταση σε όλου να συνευρεθούν σεξουαλικά.

Πρόκειται για παιδιά 14 και 15 ετών. Υπάρχουν κι άλλα αδικήματα Παράλληλα, εξήγησε πως υπάρχουν κι άλλα αδικήματα για τον ίδιο άνθρωπο, τα οποία όμως δεν έχουν αναφερθεί, αφού το σημαντικό είναι ο βιασμός.

«Υπάρχουν κι άλλα αδικήματα. Δεν υπάρχει λόγος να τα φέρουμε στη δημοσιότητα», είπε. Κάποια από αυτά φαίνεται να είναι ότι έδωσε αλκοόλ και ναρκωτικά σε παιδιά.

Η κόντρα του με τον Αλέξη Κούγια, μάλιστα, ήταν τόσο έντονη για την υπόθεση, που οι δυο τους είχαν κληθεί για εξηγήσεις στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Το πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κάλεσε τους δύο δικηγόρους έπειτα από 3 αναφορές σχετικά με τις δηλώσεις τους. Αφενός τον κ. Κούγια για τις δηλώσεις που έχει κάνει σχετικά με την επίμαχη υπόθεση και αφετέρου τον κ. Βλάχο για δημοσιοποίηση του περιεχομένου δικογραφίας.

Το πάθος με την πολιτική και οι υποψηφιότητες

Ο Βολιώτης στην καταγωγή Γιάννης Βλάχος, αναμείχθηκε με την πολιτική το 2009 ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στη συνέχεια, το 2012 μετακόμισε πολιτικά στην «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη, ως υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας. Το ίδιο κόμμα στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, το 2019 τον συναντήσαμε ως υποψήφιο βουλευτή Μαγνησίας με το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη «ΜΕΡΑ25».

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share